22 C
Tuzla
04.07.2022.

Jovanović: Izmjenama Ustava do funkcionalne države!

Propali su još jedni pregovori oko izmjena izbornog zakona, čime se, sudeći prema reakcijama političara, produbljuje svojevrsna politička kriza i blokada u Bosni i Hercegovini. Ključno pitanje je hoće li opći izbori uopće ove godine biti održani. Međunarodni zvaničnici stava su da ni u kom slučaju održavanje izbora ne smije biti dovedeno u pitanje, a Centralna izborna komisija još uvijek nema odobrena sredstva za pripremu izbora. Među porukama koje se mogu čuti u javnom prostoru i one su u kojim se poziva na relaksaciju odnosa između dvije velike političke stranke SDA i HDZ-a.

U sjeni svih dešavanja oko izmjena izbornog zakona, čini se, postoji značajna masa istomišljenika koji, za političke probleme u Bosni i Hercegovini, nude principe i rješenja. Tim istomišljenicima nisu potrebene relaksacije odnosa, već reforme. Javnosti i političkim akterima ponuđena je Deklaracija o ustavnim i drugim reformama, a upravo o Deklaraciji govorimo u novom izdanju političkog magazina „Tačka“. Sagovornik emisije je Zoran Jovanović, predsjednik Srpskog građanskog vijeća- Pokret za ravnopravsnost. Politički magazin „Tačka“ gledajte večeras od 21:00 sat u programu TV Slon.

Iz opisa emisije izdvajamo:

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost, Forum parlamentaraca BiH, kao i više od 62.000 građana online: –   3. marta 2022. godine potpisana je  Deklaracija o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO. Deklaraciju je svojim potpisom podržalo i 30 predstavnika političkih stranaka, organizacije civilnog društva, zatim bh. apelanti pred evropskim Sudom za ljudska prava, kao i predstavnici akademske zajednice. Inicijativu su podržali i bivši visoki predstavnici u našoj zemlji Kristijan Švarc Šiling i Valentin Incko. Cilj je ubrzani prijem Bosne i Hercegovine u zajednicu evropskih država, odnosno u Europsku uniju.

Ukoliko ste propustili naše izdanje iz prošle sedmice, snimak emisije možete pogeldati u produžetku teksta.

Siguran porođaj je političko pitanje! - Tačka - 15.03.2022.

POSLJEDNJE DODANO