JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli: Humanitarni projekat “Moj web – moja budućnost”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli započeli su saradnju sa  tuzlanskim udruženjem Venus Amica  kroz humanitarni projekat  “Moj web – moja budućnost”. Projekat će, kako tvrde,  biti od velikog značaja ne samo za djecu Doma nego i za  cijelu lokalnu zajednicu.

– Cilj nam je da toj djeci omogućimo edukaciju i neformalno obrazovanje iz oblasti jednog od najaktuelnijih zanimanja, Web designa, Web marketinga, Adobe Photoshop, CMS, Express, Joomla. Nakon završene obuke i certicifiranja djeca će steći dovoljan nivo znanja koji će im pružiti mogućnost samostalne izrade web stranice, lakšeg pronalaska zaposlenja, financijsku neovisnost kao i mogućnost samozapošljavanja i veće konkurentnosti na tržištu rada – navodi se u saopćenju.

Projekt je humanitarnog karaktera te s njime želeo upoznati širu javnost i pozvati ih na podršku njihovim donacijama kako bi prema projekt planu njegovu realizaciju startali na vrijeme. Projekat je vrijedan oko 25.000 KM i troškovi se odnose isključivo na trošak edukacije i opreme na kojoj će djeca izvoditi obuku, a po završetku obuke za prvih 10 polaznika koliko je i planirano, opremu planiraju donirati Domu kako bi se ta djeca već mogla samostalno uvoditi u posao.

– U drugoj fazi planiramo nastavak projekta sa novom grupom i nastojat ćemo ovaj projekat učiniti održivim kako bismo obuhvatili što više polaznika i osposobili što više mladih u cilju njihovog lakšeg zaposlenja, financijske stabilnosti i jačanja standarda našeg društva uopšte – kazala je Sanela Jurišić, potpredsjednica ovog udruženja.