Jubilarno slavlje Mladih Tuzle: „U 15 godina stalo je mnogo emocija“

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

S porukom „Ono što volimo, ono što pamtimo“ 1. marta započela je jednomjesečna rođendanska euforija Pozorišta mladih Tuzle. Jubilej i petnaest godina njihovog postojanja startalo je onog trenutka kada su na binu izašli PMT-ovi glumci. I to, po prvi put u komediji.

“Radeći komediju kao formu za djecu i mlade mislimo da može biti začetak predsrasuda zbog tematika kojima se bavimo. A to smo je izbjegavali. Ali 15.-te dane smo otvorili komedijom i tako smo sami sebi i drugima potvrdili da misija koju nosimo ima svoj smisao. Dakle dramski studio i rad sa djecom i mladima kao i rad kroz formu drame i dalje ostaje. Komedija tek počinje da živi. Ovom predstavom „Nedokazni stvor“ zapravo želimo staviti do znanja javnosti da ćemo u 2019.-toj početi raditi na formiranju pozorišnog ansambla Pozorišta mladih Tuzle”- kazao je Adnan Mujkić, jedan od osnivača Pozorišta mladih Tuzle.

„Nedokazni stvor“ i izložba plakata svih dosadašnjih predstava Pozorišta mladih Tuzle tek su mali segment višednevnog rođendanskog slavlja. Budući da ovi mladi ljudi u svemu što rade pronalaze dodatnu simboliku, tako su i za 15.-ti rođendan isplanirali 15 dana čiste umjetnosti. Ponovo prilagođene svakome.

“Za ovu godišnjicu mi smo izračunali da ako svaki petak, subotu i nedjelju imamo događaj – to je 15 događaja  koji simbolizuju 15 godina postojanja Mladih Tuzle. Svakog petka su tu pozorišne predstave,vikendom tj. subotom koncerte i nedjeljom projekcije tokom dana za djecu i uveče za odrasle” – istakla je Amila Beširović, dramski pedagog u Pozorištu mladih Tuzle.

 

Zato što su Mladi Tuzle nastali zbog mladih, slavlje je i ovoga puta pripremljeno njima u čast. Ono što je neminovno, kaže nam prvi čovjek Pozorišta mladih Tuzle, jesu sve one uspomene koje su stale u 15 godina predanog rada.

“Stalo je mnogo emocija, mnogo vjerovanja, zajedničkog odrastanja i zajedničkog ulaganja, a sve kroz razvijanje slušanja potreba. To je ono što nas je jačalo i to je način rada koji ćemo mi njegovati i u budućnosti” – kazao je Adnan Mujkić, jedan od osnivača Pozorišta mladih Tuzle.

U nastavku rođendanskog slavlja, ovog petka pred tuzlanskom publikom naći će se predstava PAT, u subotu koncert sevdaha Damira Imamovića, dok je u nedjelju planirana projekcija filma Virtuelni zatvor. Međutim, tu nije kraj programa zbog kojeg vrijedi posjetiti Pozorište mladih Tuzle na Facebooku i na vrijeme se informisati. Kako o sadržajima, tako i o cijenama ulaznica.