Jupić: Još čekamo potvrdu dva slučaja zaraze koronavirusom

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona i ministar zdravstva tog kantona Adnan Jupić, kazao je u izjavi za Fenu, da u ovom trenutku ne može potvrditi vijest da je još dvoje testiranih pacijenata iz Zenice pozitivno na koronavirus, čime bi se broj zaraženih u tom kantonu povećao na tri osobe, sve tri iz Zenice.

-Očekujemo zvaničnu potvrdu, ali takav nas nalaz, ako je tačan, ne bi iznenadio jer su testirani kćerka i zet žene za koju je jučer potvrđeno da je zaražena koronavirusom. Treća testirana osoba bila je rodica, koja je bila u nekom kontaktu s njima i ona je, navodno, negativna, ali potvrdu nalaza još čekamo. Međutim, mi smo pokazali da imamo spreman odgovor i da nema potrebe za panikom. Uostalom, radi se o zarazi koja je uvezena iz inostranstva, konkretno regije Lombardija iz Italije- napominje Jupić.

On najavljuje kako će, zbog svega što se dešava ovih dana te načina na koji pojedini mediji izvještavaju o koronavirusu, tražiti izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Fedracije Bosne i Hercegovine.