Jusić: NATO predstavlja puno više od vojnog saveza, u ovom momentu nema boljeg

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Sead Jusić ocijenio je kako će trenutna situacija u vezi s (ne) usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa u kontekstu aktivacije Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u biti prevaziđena te da će prevladati svijest o prednostima i perspektivi koje taj proces i orijentacija nude svima u Bosni i Hercegovini.

Kazao je da neovisno o određenim dnevnim političkim neusaglašenostima, vjeruje da svi ljudi u BiH i regiji žele prosperitet svojoj porodici i djeci, kao i svom susjedu i prijatelju.

”Jedno je politika i politički interes u određenom momentu, a drugo je nešto što smo definirali kao strategije i procese i to ozakonili”, kazao je Jusić za Fenu, komentirajući aktuelni trenutak i prioritete na euroatlantskom putu BiH.

Podsjetio je da, kada se radi o putu ka euroatlantskim integracijama, BiH ima zakone i strateška dokumenta i akte, počevši od Zakona o odbrani BiH, Odbrambene politike i Sigurnosne politike, do Strategije vanjske politike te odgovarajućih odluka bh. Predsjedništva.

”Postavlja se pitanje kakva bi bila kredibilnost zemlje kada bi 10, 15, 20 godina u kontinuitetu vodila jednu politiku, a onda, na bazi bilo kakve rezolucije, ili dnevne politike, kazala: ‘mi to sada nećemo”’, navodi Jusić, sugerirajući da bi svi trebali biti svjesni situacije u kojoj se BiH nalazi.

U tom kontekstu, osvrnuo se na realnost, faktičko stanje, geostrateški moment, aktuelnu konstelaciju i okruženje u širim, globalnim i regionalnim okvirima.

”Mi nismo NATO, ali jesmo u NATO-u i toga BiH i okruženje moraju biti svjesni. Mi smo neuređena teritorija na prostoru NATO-a. Najblaže rečeno, prostor zapadnog Balkana je u globalnom kontekstu, strateški i politički neuređen teritorij”, pojasnio je Jusić, aludirajući na prisustvo NATO-a, odnosno zemlje-članice tog saveza unutar regiona zapadnog Balkana i njegovom okruženju.

Dodao je kako niko ne trpi neuređen teritorij u svom prostoru, ocijenivši da na takvom području nema nikakvog prosperiteta.

”Zemlje koje su stoljećima, ili desetljećima zagovarale vojnu neutralnost, danas su više u simbiozi s NATO-om, nego i neke njegove punopravne članice”, kazao je Jusić, ilustrirajući to primjerima Švicarske konfederacije i Republike Austrije…

Istaknuo je, nadalje, kako je daleko skuplja vojna neutralnost, nego biti sastavni dio nekog sistema, a u konkretnom slučaju svjetskog sistema kolektivne sigurnosti, podsjećajući da NATO predstavlja puno više od vojnog saveza.

”U ovom momentu nema boljeg. Nisu savršeni ni NATO, niti demokratija, ali civilizacija nije izmislila bolji sistem od ovoga koji danas baštine Evropa, Sjedinjene Američke Države i moderni svijet uopće”, zaključio je Jusić.

(RTV Slon/Fena)