Kada će Zakon primorati stambene i poslovne objekte u Tuzli da se priključe na gradsko grijanje?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 
Kvalitet zraka u Tuzli danas je tokom dana ocijenjen kao nezdrav.

Sezona aerozagađenja zvanično je počela u Tuzli ali i u susjednim gradovima i općinama našeg kantona. U Zakonu o komunalnim djelatnostima TK nije utvrđena obaveza svakog stambenog, poslovnog ili privrednog objekta da u skladu sa tehničkim mogućnostima budu priključeni na sistem daljinskog grijanja, kao što je to slučaj s vodovodom i kanalizacijom. Grad Tuzla je još 2017. godine iniciralo izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima koje se tiču toplifikacije, međutim ta inicijativa, ni skoro tri godine kasnije, nije realizovana.


“Skupština TK je prihvatila inicijativu GV uvrstila u program rada Skupštine TK izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima. Ove izmjene su u formi Nacrta prošle Skupštinsku proceduru, no međutim ovakav Zakon nikad nije zaista donesen” – istakla je Mirela Uljić, šefica Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla.

Izmjenama Zakona o komunalnim djelatnostima, Grad Tuzla tražio je da stambeni objekti površine veće od 200 kvadrata, ukoliko ispunjavaju tehničke uslove, budu priključeni na sistem daljinskog grijanja.

“Površine gdje ko neko živi mora utrošit puno energenata. Najčešće se tu radi o uglju. Ako postoji način da se priključe na sistem, mi bismo smanjili izvor zagađenja za jedan dimnjak” – rekla je Uljić.

Kada su u pitanju privredni objekti Grad Tuzla tražio je da svi objekti koji ispunjavaju tehničke uslove budu priključeni na sistem daljinskog grijanja. Iz Gradske uprave kazali su kako je Kanton u formi Nacrta u zakonu o komunalnim djelatnostima bio predvido da se stambeni objekti veći od 200 kvadrata i privredni objekti budu priključeni na sistem daljinskog grijanja, ili ako nisu u mogućnosti da koriste alternativna ekološko prihvatljiv način.

 

I to nam je odgovaralo, ali nažalost to do dana današnjeg nije urađeno. Tražili smo da se uvrsti u program Skupštine TK za 2019., uvršteno je ali ovog zakona do danas nije bilo na dnevnom redu” naglasila je Uljić.

 

 

Do kraja novembra i četvrti Javni poziv za smanjenje mjera aerozagađenja

Na području Tuzle nalazi se oko 20 privrednih objekata koji bi trebali biti priključeni na sistem daljinskog grijanja, ali i mnogo više stambenih objekata većih od 200 kvadratnih metara. U Gradskoj upravi kazali su kako se na više načina pokušavaju boriti za čistiji zrak. Tako su do sada objavljena i tri Javna poziva za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja, a u planu je i četvrti Javni poziv.

“Koji će to tačno datum biti, teško je predvidjeti, ali ćemo se potruditi da do kraja 11. mjeseca i četvrti Javni poziv biti objavljen, sa čime će građani blagovremeno biti objavljeni jer cilj nam je isto kao što je slučaj i  sa trećim Javnim pozivom da odziv bude što veći” – kazao je Amir Razić, šef Odjeljenja za komunalne, normativno-pravne i opće poslove Grada Tuzla.

Iz Gradske uprave kazali su kako neće odustati od izmjena Zakona o komunalnim naknadama. Kroz mogućnost za kandidovanje određenih zakonskih rješenja i prjedloga za rad Skupštine TK za 2020. godinu,  ponovo će predložiti svoj Zakon.