Kada počinje montaža trake za prtljag na tuzlanskom aerodromu?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Tokom novembra kroz Međunarodni aerodrom Tuzla prošlo je 35.484 putnika, što je za oko pet hiljada više u odnosu na isti mjesec prošle godine. U tekućoj godini, za 11 mjeseci uposlenici ovog preduzeća opslužili su više od 551 (551.446) hiljade putnika, a u decembru se očekuje oko 40 hiljada. Ovi podaci govore da će biti ispunjen plan preduzeća i prolazak oko 600 hiljada putnika koji sa ovog aerodroma lete na destinacije širom Evrope, ili dolaze u našu zemlju. Na Međunarodnom aerodromu Tuzla, nakon rekonstrukcije zgrade putničkog terminala, pripremaju se za skoriju montažu trake za prtljag.

”Sada su tehnička usaglašavanja u završnoj fazi i očekujem vrlo brzo montažu traka i za odlazeći i za dolazeći prtljag, tako da olakšamo našim putnicima i ubrzamo protok ljudi da se ne stvaraju gužbe”, kaže Enver Jukanović, direktor za marketing i razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Iako su radovi na izgradnji Atrija trebali početi tokom jeseni, zbog određenih administrativnih problema to je za sada odgođeno. No, i po ovom pitanju u Međunarodnom aerodromu Tuzla su optimistički, jer vjeruju da će nadležne institucije uskoro izdati potrebne dozvole.

”Nadam se da ćemo i Atrij započeti sa izgradnjom vrlo brzo”, navodi on.

Nedavno je Međunarodnom aerodromu Tuzla odobrena državna pomoć za izgradnju aerodromske infrastrukture i opreme u vrijednosti višoj od 300 hiljada KM. Taj novac bit će iskorišten za nabavku vatrogasnog vozila i ostale opreme.

”Pomoć u finansijskom smislu za dalje opremanje aerodroma nam puno znači. Obzirom da imamo sada i zimske uslove letenja kojima se operira promet putnika i zrakoplova, nama je neophodno opremiti i kvalitetne uslove za nabavku fluida, dodatne opreme za potrebe zimske službe”, ističe Jukanović.

Tuzlanski aerodrom je još u fazi razvoja, stoga je ovakva vrsta pomoći dobrodošla, kaže Jukanović. Vjeruje da će narednih godina taj razvoj biti intenzivan, a ohrabruje i informacija da je pored Wizz Aira, za saradnju zaisteresovana i aviokompanija FlyBosnia, te postoji mogućnost organizovanja letova na nove destinacije sa tuzlanskog aerodroma i obratno. Na proljeće se također ponovo očekuje uspostavljanje linija za Beč, Baden Baden, Štokholm i Vekšio, koje su ukinute tokom zime.