Kako će biti organizovana isplata penzija u FBiH?

Foto: arhiva
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Od 350 hiljade penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovin za više od 130 hiljada njih važi zabrana kretanja jer spadaju u skupinu osoba kojima je zbog pojave korona virusa ugroženo zdravlje. Ta mjera ističe 30. marta no penzioneri iz ove skupine izražavaju zabrinutost kako do svojih penzija? Isplata penzija nije upitna, rješenja za penzionere postoje, istakao je direktor Penzijsko invalidskog osiguranja FBiH.

“Dio njih će to riješiti preko bankomata i osobe iz porodice koja će to riješiti, dio preko punomoći a preostali dio ili kroz posebnu jednokratnu punomoć preko bližnih srodnika ili preko članova kriznih štabova. Neke općine se organiziraju po tom pitanju, civilna zaštita ili volonteri ali sve na način jer se radi o novcu da sve bude ispoštovano.”, rekao je Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pa one kojima se mjeečna penzija isplaćuje putem pošte, na isti način će dobiti i penziju za mart.

“Ja bi iskoristio priliku da penzionerima poručim da 6. i narednih dana ne kucaju na šaltere pošta jer prave gužve i stvaraju rizik od širenja epidemije, da sačekaju poštara koji će doći na njihvou adresu u skladu sa pravilima uručit će im njihovu penziju.”, dodao je Krnjić.

Mada sredstava za isplatu penzija u FBiH ima dovoljno, prihodi od doprinosa su krajem mjeseca nešto lošiji kao rezultat pandemije korona virusa koja se odrazila i na ekonomiju.