Kako će funkcionisati trijažni punkt na ulazu u UKC Tuzla?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Sinoć je trijažni šator postavljen na glavni ulaz u krug Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, te su određene ekipe koje će raditi na trijažiranju pacijenata. Provedene aktivnosti su ranije planirane i uz koordinaciju sa Federalnim štabom Civilne zaštite provedene.

U narednom periodu očekuje se regulacija saobraćaja unutar Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla što podrazumjeva ulazak i izlazak pacijenata i vozila na jednom mjestu (glavni ulaz) kao i zatvaranje drugih prilaza  Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

„Mi smo promtno reragovali sinoć. Opet zahvaljujući dobrim ljudima uspjeli smo nabaviti ovaj šator i sinoć ga oko 22 montirati i evo on je danas u funkciji. Ovo je prvenstveno radi pacijenata koji su potencijalni nosioci korona virusa da ne bi doživjeli sudbinu bolnice u Mostaru“, Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite. 

Svrha trijažnog punkta jeste da ekipa ljekara i medicinskog osoblja izvrši zdravstvenu procjenu svih koji ulaze u Klinički centar, naročito ako je riječ o osobama koje su putovale ili boravile u rizičnim područjima. Zdravstvena ekipa koja će raditi na punktovima bit će opremljena zaštitnom opremom.

„Sve one koji ulaze u Klinički centar Tuzla kratko ispita i odma sumnjive slučajeve u okviru bilo kojeg polzitivnog pitanja, pozitivne epidemiološke anamneze uputi u Kliniku za zarazne bolesti“, izjavio je Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC –a Tuzla. 

Za dijagnostiku i obradu u Klinici za zarazne bolesti osposobljena je prijemna soba i izolatorij u kojem pacijent ostaje sve do prvog ključnog nalaza – nalaza na test za korona virus, ali i druge testove jer sezona gripe još nije završrena. Ukoliko se testom utvrdi da je neka osoba pozitivna na COVID 19 infektolog donosi dalje mjere u ovisnosti od težine simtoma koje osoba ima.

„Ako posumnja da se radi o težem bolesniku kojem je potrebna mehanička ventilacija u konsultaciji sa već ranije napravljenim timovima sa anestezilogom donosi odluku o smještanju bolesnika u primarni respiratorni centar koji se nalazi u Slavinovićima“, ističe Ahmetagić.   

Podsjećamo, u UKC-u su otkazani svi pregledi i operacije koje nisu hitnog karaktera. Za eventualno zaražene koronavirusom formirani je izolatorij u prostorijama dječijeg hospisa u Slavinovićima, opremljen dovoljnim brojem kreveta i respiratora, kao i druge medicinske opreme.