21.7 C
Tuzla
04.07.2022.

Kako danas žive ratni vojni invalidi u TK?

U odnosu na 1996. godinu, ratni vojni invalidi u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH imaju veća novčana primanja, ali su ona u vremenu inflacije također nedovoljna za sve potrebe. Stoga u Savezu ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona traže izmjenu zakonske regulative, iako je novi Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica Federacije BiH stupio na snagu nedavno.

”Možemo kazati da ima i pozitivnih stvari u tom zakonu, ali i negativnih. Negativne su pet posto povećanja naših prinadležnosti, što je beznačajno. Deset godina se nisu povećavale naše prinadležnosti. Mi nismo zadovoljni s tim”, navodi Rasim Islamović, predsjednik Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida TK.

No, zadovoljni su Zakonom o dopunskim pravima boraca, i činjenicom da u Tuzlanskom kantonu ne postoji nijedan ratni vojni invalid koji je bez primanja, ili ima penziju ili je zaposlen. Danas je u Tuzlanskom kantonu oko sedam hiljada ratnih vojnih invalida, a u Federaciji BiH ih je oko 40 hiljada.

”Obezbijedili smo našim radom i da imaju egzistencijalnu naknadu svi ratni vojni invalidi. Ta naknada je bila 4, sada je 5 KM, izravnata sa Kantonom Sarajevo. Čak idemo u izmjenu i dopunu tog Pravilnika da se priznaju i ona sporna tri-četiri mjeseca u 1996. godini, i imamo naznake da će se i to priznati”, ističe on.

Potrošačka korpa u Bosni i Hercegovini je sve veća, te spram nje, ova populacija ima minorna primanja. Stoga će Savez raditi i u budućnosti na pokušaju izmjene regulative kojima su ta primanja definisana.

”Naši su dalji koraci usmjereni ka izmjenama i dopunama svih akata i pravilnika koji se tiču ratnih vojnih invalida, na poboljšanju njihove socijalno-statusne slike”, kaže predsjednik Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida TK.

Ratne vojne invalidnine moraju i trebaju biti povećane, poručeno je na sjednici Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona. Ovaj Savez ima 13 organizacija ratnih vojnih invalida iz Tuzlanskog kantona, pet iz entiteta Republika Srpska i jednu iz Brčko distrikta.

POSLJEDNJE DODANO