Kako detoksicirati organizam nakon Nove godine?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Osim slavlja, opuštanja i uživanja u trenucima sa našom porodicom ili prijateljima, za Novu godinu vrlo često previše jedemo i pijemo. Zbog toga, odmah dan poslije prate nas mučnine, tegobe i nervoza, a sve zbog toga što smo previše pojeli ili popili. Da ne bismo poslije tražili načine detoksikacije i čišćenja organizma stručnjaci savjetuju da tokom novogodišnjih praznika pazimo šta jedemo.

”Za vrijeme praznika najbolje je biti pažljiv, umjeren u jelu i držati balans, jesti često, pomalo, uživati u tom jelu, osjetiti mirise i arome hrane, jer jedino takva hrana je poželjna organizmu”, kaže prof. dr. Midhat Jašić.

Ukoliko ipak niste od onih koji znaju umjereno jesti i piti, bitno je znati da postoji i način prevencije toksikacije organizma. Obzirom da tokom praznika obično najviše jedemo meso i mesne prerađevine, jako je bitno u organizam unositi i dosta vode, a osim nje pomoći nam može i voće.

”Ako već jedemo, a jedemo svi suho meso i slične prerađevine onda svakako u toku tog dana treba popiti limunadu, iscijediti narandžu, konzumirati hranu bogatu polifenolima, praktično svo voće i povrće, pa čak i neke vrste vina, sve vam je to izvor polifenola”, navodi nutricionistkinja doc. dr. Marizela Šabanović.

Ako do toksikacije ipak dođe, osim regulisanja probave, postoji još nekoliko načina čišćenja organizma.

”Put detoksikacije su i naši bubrezi. Preko urina organizam sam reguliše i svodi toksične materije na najamnju moguću mjeru. Način detoksikacije su naravno pluća i disanje. Četvrti put detoksikacije je putem znojenja, a peti putem suza”, ističe profesor Jašić.