Kako funkcioniše dimnjačarska služba u okviru JKP ”Komunalac”?

     

Gradsko vijeće Tuzla prije nešto više od godinu dana povjerilo je Javnom komunalnom preduzeću ”Komunalac” dimnjačarsku djelatnost za područje grada. Od polovine prošle godine, u ovom preduzeću krenuli su u značajne aktivnosti koje su podrazumijevale osposobljavanje radnika, te ulaganje u opremu i mehanizaciju za obavljanje djelatnosti.

”U ovoj prvoj fazi imamo dva zaposlenika i građani nas pozivaju, nisu nam visoke cijene, išli smo na prihvatljive cijene za građane. Prvi i najvažniji je da građani sebe ne izlažu opasnosti, tipa čišćenja odžaka i peći”, navodi Admir Bećirović, direktor JKP ”Komunalac” Tuzla.

Bećirović navodi da se ranije dešavalo povređivanje osoba koje su samostalno vršile čišćenje odžaka, a formiranjem ove službe želi se pomoći građanima i izbjeći neželjene posljedice. Uposlenici zaduženi za čišćenje odžaka i peći, za sada na teren izlaze po pozivu građana i prema informacijama koje imaju u Upravi preduzeća, građani su zadovoljni izvedenim radovima.

”Procjenjujemo da imamo negdje oko 25 hiljada domaćinstava koji imaju individualna ložišta, zatim imamo privredne subjekte. Mislim da ćemo ovaj posao odraditi i voditi onako kako i sve poslove vodimo u preduzeću i prema našim informacijama, građani su zadovoljni”, ističe Bećirović.

Tokom ove godine, planirano je povećanje broja radnika koji će biti osposobljeni za obavljanje dimnjačarske djelatnosti. Iz Komunalca su već obavijestili mjesne zajednice o novoj usluzi, a u narednom periodu bit će urađen plan rada po mjesnim zajedenicama.