32 C
Tuzla
17.07.2024.

Kako izgledaju omikron simptomi i kako status vakcinacije utječe na njih

Nakon što su jučer sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrdili da Bosna i Hercegovina ima prve slučajeve omikron soja koronavirusa, mnogi se pitaju kako simptomi omikrona izgledaju. Podaci CDC-a pokazuju da su najčešći simptomi za koje do sada znamo: kašalj, umor, začepljen nos i curenje iz nosa.

Ali, za razliku od delta varijante, mnogi oboljeli pacijenti omikron virusa ne gube osjetila čula i mirisa. S obzirom da se radi o novoj pojavi, i dalje ne postoji kvalitetno sprovedeno naučno istraživanje. Podaci i činjenice vezane za simptome variraju od populacije do populacije.

Mnogi eksperti sugeriraju da simptomi mogu ovisiti o tome da li je osoba vakcinisana i u kakvom se zdravstvenom stanju nalazi. Simptomi kod ljudi koji su bili potpuno cijepljeni Pfizerovim ili Moderninim cjepivom, ostali su blagi, ali nešto intenzivniji. Više umora, groznice i kašlja – ali bez poteškoća sa disanjem.

Dr. Angelique Coetzee, doktorica iz Južne Afrike, koja je prva podigla uzbunu zbog novog soja, rekla je za BBC da je oko 18. novembra počela viđati pacijente s “neobičnim simptomima” koji su se neznatno razlikovali od onih povezanih s delta varijantom.

“Počelo je sa muškim pacijentom koji ima oko 33 godine… rekao mi je da je bio izuzetno umoran zadnjih nekoliko dana i da ima bolove u tijelu s malo glavobolje, “ rekla je za BBC.

Pacijent nije imao upalu grla, rekla je, već “grebanje u grlu”, ali nije imao kašalj ili gubitak okusa ili mirisa – što su simptomi koje inače vežemo s prethodnim sojevima koronavirusa.

Coetzee je rekla da je testirala pacijenta na COVID-19 i bio je pozitivan, kao i njegova obitelj, a potom je tog istog dana vidjela više pacijenata s istim vrstama simptoma koji su se razlikovali od delta varijante.

Drugi pacijenti koje je do sada vidjela s varijantom omikrona također su iskusili, kako je opisala, “izuzetno blage” simptome, a dodala je da su i njezine kolege primijetile slične slučajeve.

Trik sa omikron sojem se nalazi u tome da ga je teško razlikovati od drugih sojeva, pa i uobičajene prehlade. Za mnoge ljude nije dovoljno gledati samo simptome, posebno na početku kada su blagi. Testiranje nije odgovor jer vam neće nužno reći da li imate varijantu omikron. Testiranje na ovu varijantu je intezivnije i proces traje duže.

Pripremila: Ida Papučić

Vezane vijesti

TUZLA