Kako je dočekana Nova godina u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Zenici, Bugojnu…?

Sarajevo
 

Sinoć je širom Bosne i Hercegovine priređen doček Nove godine na otvorenom, na gradskim trgovima i platoima.

Sarajevo – centar novogodišnjih proslava u regiji

Regionalna muzička zvijezda Željko Joksimović je nezaboravnim nastupom na Trgu Bosne i Hercegovine uveo građane Sarajeva i brojne turiste u 2020. godinu.

‘Lane moje’, ‘Milimetar’, ‘Leđa o leđa’, ‘Crnokosa’, ‘Drska ženo plava’, ‘Vreteno’, ‘Libero’, ‘Ljubavi’, samo su neki od hitova koje je više hiljada posjetitelja pjevalo sa Joksimovićem.

Sam trenutak ulaska u novu godini obilježio je vatromet na nebu iznad Sarajeva i čestitka gradonačelnika Abdulaha Skake na koncertnoj bini na trgu ispred SCC-a. Uslijedila je Joksimovićeva izvedba kultne pjesme Kemala Montena “Sarajevo ljubavi moja”.

Organizatori koncerta i Joksimović još jednom su pokazali da je Sarajevo centar novogodišnjih proslava u regiji te opravdali visoke standarde koji su postavili Dino Merlin i Zdravko Čolić proteklih godina. Za one kojima najluđa noć u godini nije bila dovoljna, 1. januara 2020. godine bit će održan i koncert kultnog sarajevskog benda “Zabranjeno pušenje” ispred Vječne vatre u Titovoj ulici.

Silvestarska noć u Mostaru protekla bez većih problema

Protekla noć u Mostaru protekla je bez većih problema, a građani su novu 2020. godinu dočekali u svojim domovima, klubovima, restoranima te na otvorenom. Ne previše hladna silvestarska noć privukla je veliki broj Mostarki i Mostaraca na plato iza “stare gimnazije”, gdje su se za dobru atmosferu pobrinuli grupa Twist i Gustafi.

Mostar

Posljednje sekunde stare godine stanovnici Mostara i njihovi gosti odbrojili su uz rifove Hladnog piva i veliki vatromet. Zabava u Gradu na Neretvi nastavlja se i večeras kada će na istom mjestu nastupiti mostarski Big Band i Crvena jabuka.

Prema izvještaju Operativnog centra Civilne zaštite HNK, u protekla 24 sata na području HNK evidentirana su tri slučaja narušavanja javnog reda i mira, te sedam saobraćajnih nesreća u kojima je deset osoba lakše povrijeđeno.

Banjalučane u Novu godinu uveli Jelena Tomašević i Crvena jabuka

Koncertima Jelene Tomašević i grupe ”Crvena jabuka” dočekana je Nova godina na glavnom gadskom trgu u Banjoj Luci.

Nekoliko hiljada građana pratilo je i veliki vatromet u ponoć, dok se zabava nastavlja i večeras kada će na Trgu Krajine nastupiti Aleksanda Prijović.

Bili su puni i restorani i kafići kako u najvećem, tako i u drugim gradovima RS, dok su mnogi slavili u svojim domovima.

Banjaluka

U Banjoj Luci je u toku novogodišnje noći bio organizovan besplatan javni prijevoz putnika na određenom broju linija javnog gradskog prijevoza.

Svi sugrađani i turisti, imaju priliku da posjete i ”Zimsku varoš” na banjalučkom Trgu Krajine, koja nudi bogat turistički i gastronomski sadržaj, kao i dječiji program uz veliko klizalište. Prvi i drugi januar su neradni dani u RS.

Zeničane u 2020. godinu uveli Mostar Sevdah Reunion i Regina

Centralni doček nove 2020. godine u Zenici sinoć je održan na glavnom gradskom trgu, Trgu Alije Izetbegovića, gdje su građane tog grada i goste zabavljali muzički bendovi Regina i Mostar Sevdah Reunion.

Zajedničkom dočeku na tom zeničkom trgu prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi, kojima se iza ponoći obratio i gradonačelnik tog grada Fuad Kasumović.

”Sve što vam je bilo lijepo u 2019., neka se nastavi i u 2020. godini. Sve ono neostvareno, nek vam se ostvari u novoj, 2020. godini. Želim vam puno zdravlja, sreće, uspjeha, ljubavi u porodici i životu”, kazao je Kasumović.

Zenica

On je svojim sugrađanima poručio da ”ne padaju u apatiju i beznađe”, jer je i on svojom misijom na čelu grada, kako je kazao, pokazao da ”jedan čovjek može promijeniti sistem”.

Slavlje je, nakon obraćanja gradonačelnika Kasumovića, nastavljeno koncertom grupe Mostar Sevdah Reunion, koja je Zeničane i uvela u 2020. godinu.

Hiljade Bugojanaca prisustvovalo dočeku Nove godine na otvorenom

Nekoliko hiljada Bugojanaca, kojima su društvo pravili brojni gosti pristigli iz drugih bh općina i inostranstva, ušlo je u 2020. uz zabavno-muzički program na centralnom gradskom trgu, gdje je bila organizirana novogodišnja proslava na otvorenom.

Za dobru atmosferu pobrinuli su se lokalni muzičari DJ Fred, Edi Hadžiahmetović, Sudnji dan i Šejla Hujdur.

Sretnu Novu godinu okupljenima je poželio direktor Kulturno-sportskog centra Bugojno Mirza Idrizović, dok je posljednje sekunde stare godine odbrojao načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, poželjevši svima dobro zdravlje, uspjeh i sreću u narednih dvanaest mjeseci.

Mnogi stanovnici bugojanske općine, posebno oni koji stanuju u udaljenijim područjima grada, prve sate 2020. dočekali su u kućnom ambijentu, uz rodbinu i prijatelje, s nadom da će biti bolja od prošle.

(RTV Slon/Fena)