Kako sačuvati ljubav: U BiH se godišnje razvede 2.000 parova

Kako sačuvati ljubav: U BiH se godišnje razvede 2.000 parova

Objavio: -
Foto: ilustracija

Biti u braku nije jednostavno. Odnos bračnih partnera zahtijeva kontinuiran rad, razumijevanje i unapređenje komunikacije u cilju lakšeg prevazilaženja životnih izazova. Nažalost, veliki broj parova u današnjem društvu završi razvodom.

Tačnije, svake godine u Bosni i Hercegovini odluči se razvesti oko 2.000 parova.

Rezultati su to posljednjeg popisa stanovništva u BiH, te statističkih agencija u našoj zemlji.

Prema informacijama Agencije za statistiku BiH, posljednje četiri godine najveći broj parova se razvede nakon pete godine braka (više od hiljadu), no sve je više i parova čiji brakovi traju samo godinu (oko 300).

Za 2015. godinu, statistika glasi ovako: sklopljeno je 19.680 brakova, dok se razvelo 1.997 parova.

Intimne veze su vrijedne truda i emotivnog investiranja koje ulažemo u njih. Brak može biti nepresušan izvor stabilnosti, samopouzdanja, sreće i ličnog osjećaja blagostanja za nas.

Razgovarali smo s Arminom Čerkić dipl. psihologinjom i porodičnom psihoterapeuticom, ICI Life Coach, koja nam je pojasnila koji su to glavni problemi u braku i uzroci raspada veze.

“Osobe ostaju u braku iz različitih razloga kao što i ulaze u brak. Razlozi koji dovode do razvoda osoba koje su starije i koji su već dugi niz godina u braku (obično preko 15 godina braka) su manje dramatični. U mnogim brakovima partneri se udaljavaju jedno od drugog dugi niz godina i na kraju brak umre. Također, tokom očekivane krize ‘srednjih godina’ interesi i zanimanja partnera o tome na koji način žele živjeti svoj život se mogu drastično razlikovati. Ukoliko su djeca koju je par imao napustila dom, žene osjećaju da imaju mogućnost revidirati svoj odnos. Ovo je posebno izraženo kod žena koje su finansijski neovisne, i ukoliko oba partnera nisu spremna za promjenu brak završava razvodom”, pojašnjava Čerkić.

Rizik za razvod je sigurno izraženiji kod mlađih parova. Dijelom zbog činjenice sa sami imaju manje iskustva u suočavanju sa životnim izazovima te i manji repertoar vještina potrebnih za efikasno rješavanje problema.

“Mlađi parovi češće teže i idealiziranju partnera i donose nerealna očekivanja u odnos. Mnogi parovi se razvode i zbog osnovnih razlika koje nose iz svojih porodica. Ove razlike mogu biti kulturne, porodične ili ekonomske. Upravo jer se neki parovi prerano vjenčaju nemaju prilike razgovarati o ovim temama ili postati svjesni da i naše vrijednosti utiču na kvalitet veze. Univerzitet u Utahu je 2015. proveo istraživanje o najoptimalnijem dobu za brak. Glavni istraživač Nicholas Wolfinger je otkrio da je šansa za razvod najniža kod parova koji stupaju u bračni odnos između 28 i 32 godine života“, dodaje naša sagovornica.

Neki od najčešćih razloga za razvod su:

Vanbračna afera – Prevara jednog od partnera je ključni razlog za razvod. Ipak, kada i dođe do prevare razlozi zbog kojih se ljudi odlučuju na prevaru uključuju poteškoće koje je par u braku već neko vrijeme imao. Prevara se ne dešava preko noći i partneri su često i prije imali distanciran i negativan odnos.

Novac – Jedan od najčešćih razloga za razvod. Ukoliko bračni par ima poteškoće sa novcem bilo u vidu akumuliranih dugova ili pretjerane trošnje, svađe potaknute pitanjem novca postaju učestale i bračni odnos postaje odnos iz koga želite izaći.

Nedostatak komunikacije – Već znamo da ukoliko možemo o problemima razgovarati s umanjenim emocijama imamo i veću šansu da određeni problem produktivno riješimo. Nedostatak komunikacije ili negativna komunikacija može vrlo brzo umanjiti osjećanja privrženosti i ljubavi prema bračnom partneru. Jednom kada bračni partneri prestanu komunicirati napetost i netrpeljivost se uvećava u odnosu koju prati izražen nedostatak suosjećanja i razumijevanja partnera, što vodi i do razvoda.

Prerani brak – Mnogi parovi stupaju u brak prebrzo i prerano. Ukoliko iz inicijalne faze zaljubljenosti koja je praćena intenzivnim hormonalnim reakcijama i promjenama na emotivnom nivou svake osobe, parovi odluče stupiti u bračni odnos, nerijetko se desi da se razočaraju u partnera. Ovo se dešava jer tokom faze zaljubljenosti imamo nerealna očekivanja od partnera i idealiziramo osobu u koju smo se zaljubili. Svi imamo i dobre i manje dobre strane u našoj ličnosti i bitno je da smo ih jednako svjesni prije stupanja u brak.

Dosada u spavaćoj sobi  – Jedan od važnih razloga za prekid bračnog odnosa je i nedostatak seksualnih odnosa. Na početku bračne veze kod skoro svih brakova seksualna energija je vrlo prisutna. Kao vrijeme prolazi može doći do opadanja energije ili potpunog odsustva. Dosada u spavaćoj sobi je također i glavni razlog za započinjanje vanbračne afere.

Ovisnosti i nasilje – Alkohol, kockanje, korištenje droge i ostala negativna ponašanja, dovode do prekida bračnog odnosa. Ovisnosti donose mnoge emotivne i finansijske probleme u odnosu i često su povezani sa fizičkim nasiljem. Nasilje može biti fizičko, emotivno ili psihološko i daje vrlo jasnu osnovu za razvod. Fizičko zlostavljanje uključuje nasilje i zastrašivanje kao i nanošenje fizičkih povreda. Psihološko nasilje ne mora biti očigledno da bi bilo štetno. Ono se sastoji od uvreda, poniženja, zastrašivanja i negativnih stavova.

U slučaju fizičkog nasilja – Brak nema potencijala da se razvija i nosi sa životnim izazovima dok nasilnik ne preuzme odgovornost i ne potraži liječenje. U slučaju nasilja u braku institucije, pojedinci i prijatelji imaju obavezu i dužnost da nasilje u porodici prijave nadležnim institucijama i zaštite osobu nad kojim se nasilje sprovodi.

 

Izvor: RTV SLON / Radiosarajevo.ba