Kako zaštititi radnike u vrijeme visokih temperatura?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Radnici na građevinama, sanaciji ili izgradnji puteva, kao i na poljoprivrednim dobrima u najtežem su položaju tokom vrelih ljetnih dana. Svakodnevna izloženost suncu može dovesti do štetnih posljedica po njihovo zdravlje, na što svake godine u ovo doba poslodavcima skreću pažnju ljekari, sindikati i nadležno ministarstvo.

”Ukoliko se radi o teškom fizičkom radu na otvorenom na visokoj temperaturi, prije svega mislim na radnike u poljoprivredi i građevinama. Kad god smo u prilici, apelujemo na poslodavce da u tom periodu kad je najtopliji dio dana da probaju organizovati poslove da to ne bude baš na otvorenom, bez zaštite, pa u onom dijelu dana kada je manje toplo da se obavljaju ti vanjski radovi”, kaže Lejla Kuluglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Ukoliko je nemoguće tokom dana obustaviti rad u potpunosti, iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike preporučili su poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

”Preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima sa dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu”, navodi se u preporukama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Uprkos preporukama za zaštitu radnika, veliki broj poslodavaca ih se ne pridržava. U Savezu samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona navode da je mnogo slučajeva gdje se poslodavci ne pridržavaju ni zakonskih odredbi, a kamoli preporuka, zbog čega ispaštaju radnici. Inspekcije su u ovom slučaju zatajile.

”Određeni poslodavci to ne poštuju, u nekoliko segmenata. Prvo zaštita na radu, nije adekvatna spram uslova rada. Zamislite asfaltiranje puteva na plus 40 i više, kad imate i temperaturu asfalta, nedostatak adekvatne zaštite ljudi. Inspekcije i ove institucije dovoljno ne obavljaju taj posao. Vrlo često u zadnje vrijeme imamo situacije da padne čovjek sa građevine, da umiru ljudi, mislim da sve treba učiniti da takvih neželjenih posljedica ne dođe”, navodi Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK.

Uputili su apel federalnoj Vladi da po hitnoj proceduri pripremi Zakon o zaštiti zdravlja na radu i Zakon o zaštiti na radu koji bi bili upućeni u parlamentarnu proceduru, a kojima bi bile regulisane sve one stavke koje vrlo često resorno federalno ministarstvo upućuje kao preporuke. Priča o novim zakonskim odredbama traje već godinama.

”Unazad pet-šest godina je aktuelan. Bilo je nekoliko verzija usaglašenih, pa je bilo nezadovoljstva s jedne, s druge strane, pa se to vraćalo, pa se mijenjao i sam naziv, samo ime bilo problem. Mislim da, možete ga zvati kako hoćete, suština je šta će u njemu pisati”, ističe on.

Šahović napominje i da su postojeća zakonska rješenja dobra, međutim ona se ne primjenjuju. Poslodavci su tako u prilici ponašati se neodogovorno, a za to imaju odobrenje nadležnih organa. Sve po leđima radnika. Ono što preporučuje je izrada pomenutih, novih zakona koji bi bili usklađeni sa zakonodavstvom Evropske unije.