Kakvi su uslovi smještaja u studentskim domovima u Tuzli?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ove godine će u studentske domove u Tuzli biti smješten isti broj studenata kao i ranijih godina. Najviše je njih sa područja Tuzlanskog, zatim Zeničko-dobojskog, Posavskog i Sarajevskog kantona. Cijena smještaja ostala je ista, pa će studenti plaćati po 91 KM, a ostatak od 189 KM plaćaju kantoni iz kojih dolaze.

”U tu cijenu koju student plaća uračunat je smještaj, hrana koju ima, 30 ručaka i 20 večera znači 50 obroka tokom mjeseca, toplu vodu 24 sata, čistu posteljinu, učionicu i prostor za boravak studenata”, navodi Jusuf Džihanović, direktor Studentskog centra Univerziteta u Tuzli.

Studenti koju vikendom ostaju u domovima, subotom i nedjeljom imaju osiguran ručak. U posljednje vrijeme primjetna su infrastrukturna ulaganja s ciljem osiguranja što boljih uslova za boravak studenata u domovima. Na Paviljonu 1 koji je najstariji izvršena je zamjena stolarije, postavljena nova fasada, a i restoran je u novom ruhu.

”Daleko je to od idealnih uslova, ali sve u svemu poboljšava se iz godine u godinu, napredujemo. Dosta stvari se uradilo na inicijativu studenata”, ističe Amila Omersoftić, članica Komisije za smještaj i ishranu u studentskim domovima.

Ibrahim Čelenka, član Udruženja studenata Univerziteta u Tuzli ”Studenjak” navodi nam da se smještaj u studentskom domu promijenio za tri godine koliko je on tu. Ističe da su renovirali učionicu za učenje i tv salu.

”Do prije 15-tak godina bio sam na strani gdje su oni, a sad sam s ove strane, tako da znam šta njima treba i šta žele. Zajedno sa predstavnicima studenata, zajedničom energijom i snagom idemo za dalje da im obezbijedimo dostojnost studentu 21. vijeka”, kazao je direktor Džihanović.

Zajedničkim snagama, uposlenici Studentskog centra i studenti rade i na projektima koje će im olakšati i poboljšati boravak ovdje. Nisu rijetke situacije kada studenti kose travu ispred doma, farbaju klupe, a nedavno su ispred Paviljona 3 izgradili Memorijalni partk za žrtve Srebrenice. Kažu, oni su zapravo velika porodica koja se trudi stvoriti što bolji ugođaj sebi.

”Kada sam došao i upoznao sve osobe u domu, pronašao sam prave prijatelje, jako vrijede. Što se tiče iskustva kao brucos, ako dođete ovdje u Studentski centar, stvarno ćete biti zadovoljni, bit ćete primljeni kao da ste ovdje bili i prije”, navodi Ramiz Kovač, student iz Zenice.

Ovi studenti nam kažu da su njihovi studentski dani uistinu posebni, vrlo često u domovima imaju druženja, zabave, zajednički savladavaju određene prepreke i to je čar ovog poglavlja života. Poruka brucošima je da redovno uče, traže prijatelje koji će im pomagati u obrazovanju, a uz to i uživaju u danima koji su pred njima.