15.5 C
Tuzla
07.07.2022.

Kakvo nas ljeto očekuje?

Nešto manje od dvije sedmice nam je ostalo od kalendarskog početka ljeta. U maju i junu smo imali nekoliko dana sa visokim temperatuama ali i dane sa vremenskim neprilikama propraćene kišom i grmljavinom. 

“Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature i minimalno dva toplotna talasa, u narednom periodu nisu isključeni i kraći prodori sa svježim zračnim masama sa sjevera koji će dodatno sniziti temperaturu. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto bi trebalo biti malo svježije, broj očekivanih vrelih dana na području Bosne je oko 28, dok je na području Hercegovine oko 67 vrelih dana” rekao je Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Najveća temperaturna odstupanja, odnosno temperaturni rekordi bi se mogli očekivati u julu. Kada je u pitanju područje Tuzlanskog kantona, bit će zabilježeni i temperaturni rekordi. Iako će ovo ljeto biti svježije u odnosu na ljeto prošle godine ono neće biti okarakterisano padavinama.

Rekordi u Tuzli za mjesec juni su 37,2 stepena, za sedmi mjesec 40,7 stepeni, osmi mjesec 40,5 stepeni. Međutim, tokom ove sezone kada su u pitanju padavine očekujemo nešto niže vrijednosti u odnosu na one što smo navikli kada je u pitanju ljetnja sezona, tako da nas očekuje toplo ljeto sa manjim količinama padavina” dodao je Krajinović.

Federalni hidrometeolorološki zavod svakodnevno izdaje biometeorološke prognoze, pa i ovog ljeta, iz Zavoda apeluju građanima da se informišu o očekivanim vremenskim prilikama odnosno neprilikama, da prate savjete i da se u skladu da sa njima ponašaju.

Svakako tu su i ostali produkti kako što su prognoze UV indeksa kao i biometerološke prognoze koje će pomoći građanima da se pravovremeno pripreme na očekivane nepogode, a kada su u pitanju temperature zraka, svakako ZZJZ FBiH daje savjete kako da se ljudi ponašaju u ljetnim mjesecima. To se odnosi uglavnom na to da od 10 sati pa do nekih 17 sati izbjegavamo kretanje na otvorenom pogotovo kada su visoke temperature i kada je sunčan dan, tako da bi izbjegli najtopliji dio dana kako bi bismo sveli rizike na najmanji mogući nivo” zaključio je Krajinović.

Kada je riječ o meteoalarmima bitno je istaći da će u narednom periodu oni u većini slučajeva biti vezani za toplotne valove, zatim česte elementarne nepogode praćene kišom, jakim vjetrovima, grmljavinom i pojavom grada, a savjetuje se građanima da svakako prate kratkoročne vremenske prognoze jer su one svakako pouzdanije u odnosu na dugoročne i da u skladu sa njima planiraju svoje dnevne obaveze.

 

POSLJEDNJE DODANO