Kakvog kvaliteta je medijsko izvještavanje o ljudskim pravima u 21. stoljeću?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Živimo u 21. vijeku gdje se ljudska prava konstantno narušavaju. Upravo zbog međusobne različitosti, postali smo smetnja jedni drugima, a različitost koristimo kao izvor za narušavanje i osporavanje nečijeg identiteta. U tom slučaju mediji kao glavno sredstvo u kreiranju javnog mnijenja trebali bi igrati presudnu ulogu u pravednijem predstavljanju svake skupine ali i konstantnom izvještavanju o važnosti ljudskih prava, poručeno je sa današnje javne diskusije.

”Generalno oblast ljudskih prava trebala bi biti stalno prisutna, a pogotovo kada su u pitanju posebno osjetljive kategorije: djeca,stariji, bolesni, lgbt populacija, osobe sa invaliditetom.Generalno ljudska prava bi morala biti kontinuirano pristuna a ne samo od manifestacije ili od incidenta do incidenta” – istakao je Marko Divković, predsjednik udruženja BH novinari.

Posebno pažnju trebalo bi posvetit osobama koje u BiH nisu prihavaćene kao dio društva.  Po tom pitanju,  čini se da pojedini mediji ne doprinose stvaranju bolje slike o pripadnicima osjetljivih skupina društva,  kao što su pripadnici lgbt populacije.  Mediji u pogledu takvog izvještavanja nekada djeluju više kao promotori kršenja ljudskih prava, a ne njihove zaštite, tvrdi Divković.

”Nekada mediji to čine,nažalost. Nekada iz neznanja, nekada jednostavno neupućenost, nekada čini mi se iz zle namjere” – rekao je Marko Divković, predsjednik udruženja BH novinari.

Također Insitucije i organizacije nužno više moraju raditi na  njihovom osnaživanju ali i educiranju građana  kako bi bolje razumjeli koja su to njihova prava ali i jos važnije- da bi  prepoznali i poštivali tuđa prava i različitosti.

”Mora se raditi na tom stvaranju povjerenja  između institucija i lgbtq osoba u smislu senzilbiliranja građanstva ,koje je još uvijek . Živimo u homfobnnom i patrijarlhanom drušvu i mi moramo raditi u tom kontekstu na edukaciji šire javnosti , ovaj o tome da lgbt osobe su ljudi i da kao svi drugi iammo jednaka prava i moraju nam biti jednako dostupna” – naglasila je Dajana Bakić, izvršna direktorica Tuzlanskog otvorenog centra.

Mediji ne bi trebali djelovati kao podrška kršenju ljudskih prava. Potrebno je konstantno uključivanje medijskih institucija, koodiniranog i konstantnog  djelovanja novinara u efektnijem očuvanju ljudskih prava i potreba svakog živog bića. Jer ljudska prava su univerzalna i pripadaju svakome od nas.

” Mi kao novinari trebali bi smo se bolje organizovati, biti solidarni, i ne uživati zluradu u problemima u problemima koje mnogi od nas imaju” – istakao je Marko Divković, predsjednik udruženja BH novinari.

Osjećaj za ljudskost i poštovanje svačijeg ”ja” trebalo bi biti prvenstveno usađena u svakoj individui, a mediji su tu kao zadnja stanica koja će biti zapravo dio rješenja, poručeno je danas iz Tuzle.