Kaleidoskop: U četvrtak projekcija filma : ‘Sjećaš li se Dolly Bell?’

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Udruženje ‘Mladi Tuzle’ u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle najavljuje projekciju filma ‘Sjećaš li se Dolly Bell’ u četvrtak u 19:30 u dvorani ‘Kaleidoskop’.

‘Sjećaš li se Dolly Bell’ je drama, a ujedno i prvi film redatelja Emira Kusturice sa pričom o tajnoj ljubavi i sitnom kriminalu iz sarajevske čaršije. Film je 1981. godine osvojio Zlatnog lava na Venecijanskom, a Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu; ali sama njegova forma i koncept su označili novu školu filma na ovim prostorima sa elementima italijanskog subrealizma. Scenarij je napisao Abdulah Sidran, a tekst je u većini bosanskohercegovačkih škola obavezno lektirno štivo.

Projekcija filma je dio projekta ‘TUZLASCOPE’ pokrenutog tokom 2018. godine u saradnji sa JU Kinotekom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a kojeg finansira Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku Centra za kulturu Tuzla. Plan projekta čine redovne projekcije filmova na 35mm filmskoj traci, snimanje kratkih filmova, realizacije filmskih radionica te izložbe filmskih plakata. Tvorac ideje ove vrste je dugogodišnji član Udruženja ‘Mladi Tuzle’ i Pozorišta mladih Tuzle Benjamin Bakija.