Kanada ponovo odala počast žrtvama genocida u Srebrenici

Kanada ponovo odala počast žrtvama genocida u Srebrenici

Objavio: -

Povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici, najvećeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, gradonačelnik kanadskog grada Hamiltona Fred Eisenberger, članovi gradske Skupštine i građani Hamiltona prisjećaju se više od osam hiljada muškaraca i dječaka ubijenih u tom strašnom zločinu, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Na prijedlog Instituta za istraživanje genocida, Kanada, a pod pokroviteljstvom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i lokalne bošnjačke zajednice Hamilton, odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera na elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada je napisano:

”11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Hamiltonu.  Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici.  Šaljemo jasnu poruku budućim generacijama – Nikad više”.

Građani Hamiltona sa svojim političkim liderima su tako pokazali svijetu da stoje uz građane Bosne i Hercegovine, posebno uz žrtve agresije i genocida. Istovremeno građani i njihovi lideri odaju priznanje porodicama žrtava koje  traže istinu i pravdu.

Jednoglasan stav građana i lidera je da svi odgovorni za genocid u Srebrenici i BiH moraju biti sankcionirani. I ako istina i pravda još nisu zadovoljene žrtve genocida nisu zaboravljene u Kanadi. Kanadska vlada u kontinuitetu na poseban način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u BiH, a posebno u Srebrenici. To potvrđuju dvije rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, jednoj od najuglednijih svjetskih muzejskih ustanova, izučavanje genocida u BiH u kanadskim školama i otkrivanje spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, prvom takvom komemorativnom spomen-obilježju u Sjevernoj Americi, poručuju iz Instituta za istraživanje genocida.