11.7 C
Tuzla
01.04.2023.

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla je uz rudare

Aktuelna odluka Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH kojom se Rudnik uglja „Kreka“ u Tuzli, pod inkriminirajućim i sumnjivim okolnostima uvodi u stečaj, posljednji je kiln u kovčegu našeg privrednog giganta. Višedecenijska pljačka i korupcija, osmišljeno i sistemsko uništavanje rudnika te maćehinski odnos Vlade Federacije BIH, Nadzornog odbora i Uprave Elektroprivrede BIH prema Rudniku Kreka, po našem mišljenju glavni su uzrok stanja u kojem se isti trenutno nalazi.

Izdajnička politika i šutnja kadrova iz Tuzlanskog kantona predvođenim SDA-ovim Premijerom FBiH Fadilom Novalićem, DF-ovim direktorom Elektroprivrede BIH Admirom Andelijom i ministrom energije, rudarstva i energetike FBiH Nerminom Džindićem, je jasan pokazatelj da je u politici sve moguće i da se sve može prodati za “više” interese, pa tako i rudnici Kreka koji postoje od 1884. godine.

Vlast predvođena SDA i DF-om koja je pet godina u tehničkom mandatu i koja se grčevito bori da u “sudijskoj nadokanadi” rasproda sve što je ovaj narod krvlju i znojem stvorio, pod hitno mora biti smijenjena.

Kao i do sada, Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla daje punu podršku Samostalnom sindikatu radnika rudnika u Federaciji BiH i Sindikalnoj organizaciji Rudnika uglja „Kreka“ u Tuzli, u borbi za opstanak Rudnika Kreka u Tuzli i egzistenciju oko 2000 rudara, radnika kao i njihovih porodica.

Pozivamo Vladu Federacije BiH, Nadzorni odbor i Upravu Elektroprivrede da se ne igraju sa rudarima, te da pod hitno stave van snage Odluku o stečaju u Rudniku Kreka u Tuzli čija bi realizacija mogla proizvesti nesagledive posljedice po energetsku stabilnost u Federaciji i Tuzlanskom kantonu, životne uslove ljudi i opštu sigurnost, navodi se u saopćenju.

POSLJEDNJE DODANO