13.9 C
Tuzla
03.10.2022.

Kantonalna uprava civilne zaštite obezbijedila maske za škole i fakultete

U saradnji sa Vladom TK i pripremajući se na tzv. drugi val epidemije, Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzla sačuvala je dio zaštitne opreme i sredstava za septembar, kada se po najavama Svjetske zdravstvene ogranizacije može očekivati povećan broj zaraženih korona virusom. Obzirom da nova školska godina u Tuzlanskom kantonu počinje 7. sepembra Vlada i Civilna zaštita odlučili su dio sredstava donirati upravo osnovnim i srednjim školama, ali i fakultetima Univerziteta u Tuzli.

„Radi se o nekih 80 000 za ova dva subjekta, 70 000 zaštitnih maski za osnovno i srednje obrazovanje, tako da će svaki učenik dobiti po jednu masku za početak u cilju prevencije sprječavanja širenja korona virusa“, izjavio je Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite. 

Vlada TK još ranije je odobrila sredstva za nabavku 5000 litara dezinfekcijskih sredstava i 2300 litara tečnog sapuna za potrebe škola u našem kantonu, a današnjom donacijom zaštitnih maski škole su obezbijedile i taj vid zaštite za svako dijete i uposlenog. No, kako tvrde iz Kantonalne vlade ovo je tek prvi krug pomoći.

„Vlada TK će sve svoje resurse usmjetiti  da obrazovni proces uopšte nema problema u smislu materijalnih davanja za obezbjeđivanje svih ovih sredstava. Pratimo i kakva su iskustva u okruženju gdje su ranije započete školske godine i zaista mislim da ćemo u hodu morati donositi neke odluke kako bi sve to bilo kako treba“, kazao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK. 

U susret novoj akadameskoj godini koja počinje 12. oktobra, zaštitne maske obezbijeđene su i za studente i uposlenike Univerziteta u Tuzli, a njihovo nošenje obavezno je na svim fakultetima.

„Naši studenti i profesori su, uz maksimalno korištenje svih mjera opreza od nošenja zaštitne maske, poštivanja distance, mjerenja temperature do popunjavanja sanitarnog upitnika uspješno okončali junsko  – julske ispitne rokove i evo krenuli su od danas i septembarski rokovi i očekujemo da će se isto tako uspješno završiti“, izjavila je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli. 

Osim za učenike i studente, Kantonalna uprava civilne zaštite donirala je zaštitne maske i odijela UKC – u Tuzla, te maske udruženjima građana roditelja i djece sa poteškoćama u razvoju, organima uprave i inspekcijama. Ukupna vrijednost današnje donacije iznosi preko 100 000 KM.

POSLJEDNJE DODANO