Kantonalna vlast obilježila Dan državnosti – Samo jedinstvom možemo sačuvati tekovine ZAVNOBiH-a

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nizom aktivnosti Dan državnosti BiH obilježen je širom države, pa tako i u Tuzlanskom kantonu. Prisjećanjem na one koji su dali živote za domovinu te svečanom sjednicom, zakonodavna i izvršna vlast kantona obilježila je Dan državnosti.

Obilježavanje Dana državnosti počelo je odavanjem poštovanja i prisjećanjem na djela onih koji su dali živote za odbranu domovine, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u posljednjem. Bila je ovo prilika da se ukaže na značaj odbrane domovine, ali i podsjeti na ono što je rečeno još prije 76 godina, da je Bosna i Hercegovina država svih naroda i narodnosti koje u njoj žive. Ova poruka proklamovana je i danas.

”Da je ovo zemlja svih nas građana BiH, da u njoj živimo zajedno, ne jedni pored drugih, nego jedni sa drugima i da će tako ostati bez obzira na prijetnje iz vana, a i one iznutra”, naveo je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Samo jedinstvom naroda, mogu se sačuvati tekovine izglasane na sjednici ZAVNOBiH-a 1943. godine, rečeno je ovom prilikom. Tokom obilježavanja ovog datuma važno je odavati poštovanje i sjećati se onih koji su nam i tokom posljednjeg rata od 1992. do 1995. godine donijeli slobodu, a danas nisu među živima. Potrebno je više pažnje posvetiti njihovim porodicama, kažu u izvršnoj vlasti kantona.

”Moram reći da će ovo Ministarstvo prije svega raditi na tome da se prvo njihov značaj i žrtva nikada ne zaboravi, a da se njihovim porodicama pomogne, vrati čast i dostojanstvo i omogući normalan život u jednoj slobodnoj, demokratskoj i prosperitetnoj BiH”, rekao je Amir Kulaglić, ministar za boračka pitanja TK.

Izraženo je žaljenje što se Dan državnosti ne obilježava na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, nego samo u njenom većem entitetu, dok manji entitet i njegovi predstavnici to negiraju. No, ovaj dio države može biti primjer kako se voli domovina, a u njemu zajedno, jedni sa drugima žive i rade građani, bez obzira kako se oni zvali.

”Grad Tuzla, Tuzlanski kanton, način obilježavanja je sigurno reper kako treba to da se radi u BiH. Nažalost, u mnogim dijelovima se to ne radi, nastoje da se zatre historija”, rekao je Vujović.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji, održana je svečana sjednica Skupštine TK sa koje je poslana poruka da građani trebaju djevati jedinstveno, jedni sa drugima kako bi imali razvijeniju državu i bolje društvo.