15.5 C
Tuzla
03.10.2022.

Kantonalni odbor SDA: Zašto KO SDP Tuzla smetaju djeca šehida i borci Armije RBiH?

KO SDA TK oštro osuđuje obmanjivanje javnosti od strane nekoliko političkih opcija, od kojih je posljednje ono današnje od strane KO SDP Tuzla, koje je uz neargumentovano prikupljanja jeftinih političkih poena, nažalost usmjereno protiv djece šehida i poginulih boraca i nezaposlenih demobilisanih boraca.

Sramotno je da još uvijek nije riješen radnopravni status više od 30 šehidske djece čiji su roditelji dali živote za državu Bosni i Hercegovinu i osam direktnih učesnika rata iz nastavnog osoblja, a koji se već godinama redovno javljaju na konkurse u školama na Tuzlanskom kantonu.

KO SDA TK poziva sve političke stranke koje su u procesu odlučivanja u Tuzlanskom kantonu da javno kažu ukoliko su protiv rješavanja radnopravnog statusa oko 40 šehidske djece i direktnih učesnika rata na čak 2000 otvorenih pozicija u školama TK.

KO SDA TK i Vlada Tuzlanskog kantona su jasno i svima, konkretnim potezima pokazali svoj stav o tome i kada je u pitanju zapošljavanje nastavnog osoblja iz navedene populacije, ali i korz druge do sada realizovane mjere od kojih je boračka populacija u posljednjih nekoliko mjeseci imala direktnu korist.

Nije li čudno da u trenutku kada je jedan saziv Vlade Tuzlanskog kantona bio odlučan da ispravi  višegodišnju nepravdu, ekspresno dolazi preporuka domaćih institucija za ljudska prava, kojima su trebali mjeseci da utvrde da je bivša skupštinska većina predvođena SDP-PDA-NS-SBB grubo kršila prava, za jedan dan po sili zakona smijenjenih 120 direktora i 600 članova školskih odbora.

Podsjećamo da je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine konstatovao grubo kršenje ljudskih prava navedenih osoba, a kršenje zakona u režiji političkih partnera predvođenih SDP-PDA koalicijom je nanio nesagledivu štetu Tuzlanskom kantonu. Pored materijalne štete bivša vlast je poslala i poruku pravne neisgurnosti, zbog čega je ovdašnje školstvo trajno izgubilo kvalitetne kadrove. Mnoge osobe su nakon smjene po sili zakona napustile obrazovanje, a pojedini i Bosnu i Hercegovinu.

U saopštenju za javnost KO SDP BiH Tuzla, posebno je sramotno što se ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović lažno optužuje za stanje u Centru inkluzivnih praksi u Banovićima, koji nije i neće biti ugašen.  Prema dostupnim informacija koje je ministar Omerović već prezetirao u javnosti, Centar je ranije bio nadležan za tri općine/grada i to: Živinice, Banoviće i Kladanj. Zbog udaljenosti mnogih mjesta sa područja Živinica i Kladnja od CRIP-a u Banovićima, roditelji su tražili da se defektolozi vrate u matične škole.  Propisima je to udovoljeno, ali su ipak tri defektologa ostala u centru, tako da je od ranije  zaposlenih devet s područja tri općine/grada, sada su u centru zaposlena  tri defektologa samo za područje Banovića. Također za područje općine Banovići dodijeljen je još jedan defektolog u OŠ Grivice, te dva defektologa po 20 posto norme u OŠ Treštenica i OŠ Banović Selo, s tim da su defektolozi tek ove godine uvedeni u Pedagoške standarde. Važno je napomenuti da je OŠ Banovići, gdje egzistira Centar za razvoj inkluzivnih praksi dodijeljeno je pet asistanata u nastavi, koji su također prvi put uvedeni u mandatu sadašnje Vlade TK.

Ukupno je za područje Tuzlanskog katona za narednu školsku godinu dobreno 45 defektologa uz one koji su već zaposleni na neodređeno vrijeme po školama, uz šest defektologa u CRIP Banovići i CRIP Srnice. Također prvi put  ove godine je uvedeno preko 80 asistenata za učenike sa poteškoćama u razvoju. Iz svega je jasno da podrška djeci sa poteškoćama u razvoju nije nikad bolje obuhvaćena u oblasti obrazovanja Tuzlanskog kantona, te da su svi spomenuti procesi pokrenuti i realizovani u vrijeme  ministra Omerovića, a da su sve optužbe političkih konkurenata maliciozne.

Očigledno je da KO SDP BiH Tuzla, u uzaludnom nadanju da će se zajedno sa svojim partnerima iz PDA i Naše stranke domoći poluga vlasti, nedostaje argumenata za kritiku uspješnje Vlade Tuzlanskog kantona, ali da će to pokušavati putem udara na djecu šehida i poginulih boraca, te porodica djece sa poteškoćama u razvoju, zaista je teško povjerovati, navedeno je u saopćenju Kantonalnog odbora SDA.

POSLJEDNJE DODANO