20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla: Vlada TK i menadžment UKC Tuzla urušavaju dignitet i ugled najboljeg kliničkog centra u BiH

Univerzitetsko klinički centar u Tuzli decenijama je bio najbolji klinički centar u Bosni i Hercegovini. To potvrđuje i priznanje kojim je UKC Tuzla od strane NVO Krug proglašen najboljom javnom zdravstvenom ustanovom u Bosni i Hercegovini. UKC Tuzla je prva zdravstvena ustanova u BiH koja je 2018. godine dovršila trogodišnji proces akreditacije i certifikacije sa najvećom ocjenom uspješnosti tog procesa.

Nakon zadnjih izbora uslijedile su političke smjene u menadžmentu UKC Tuzla i to neusvajanjem izvještaja o radu najboljeg kliničkog centra u BiH na sjednici Vlade i Skupštine TK. Poražavajuća je činjenica da se Izvještaj o radu UKC Tuzla, do tada najbolje javne zdravstvene ustanove u BiH, na sjednici Vlade TK razmatrao punih 15 (petnaest) minuta.

To samo po sebi govori o neozbiljnosti rada Vlade i odnosu vladajuće većine prema UKC-u Tuzla i o tome koliko Vlada TK brine o zdravlju građana TK.

Nakon promjene menadžmenta uslijedila je do sada neviđena politizacija UKC Tuzla od strane vladajuće većine u TK (SDA, DF, SD).

Ono što posebno zabrinjava je nepoštivanje i grubo kršenje odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH. U više navrata smo pitali ministricu zdravstva u Vladi TK da odgovori na pitanje Koji je status zdravstvene ustanove na Gradini, da li je to Univerzitetsko klinički centar Tuzla ili kantonalna bolnica Tuzla?

Ovo pitamo iz razloga što je Vlada TK grubo prekršila odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, imenovala upravni odbor UKC Tuzla i dala saglasnost na imenovanje Direktora kao da se radi o kantonalnoj bolnici.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH je vrlo jasno definisano da se Upravni odbor na Univerzitetskim kliničkim centrima imenuje od strane Vlade FBiH, saglasnost za direktora Univerzitetskih kliničkih centara daje Vlada FBiH i to je tako urađeno u druga  dva univerzitetska klinička centra u  FBiH, osim na UKC Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA