-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla: Vlada TK nezakonito smijenila još 50 osoba

Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla obavještava javnost da je Vlada Tuzlanskog kantona  jučer nezakonito  smijenila  još 50 osoba, između ostalog Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla, Upravni odbori JU Služba za zapošljavanje TK i JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, školske odbore u osnovnim i srednjim školama, te nezakonito poništila Javni konkurs za imenovanje direktora JU Veterinarski zavod TK, s ciljem smjene direktora.

Kada je u pitanju JU Veterinarski zavod TK naglašavamo da je procedura javnog konkursa sprovedena u skladu sa zakonom, a Upravni odbor ove ustanove  izabrao je direktora, nedostajala je samo  saglasnost Vlade TK. Kantonalna vlada odbila je dati saglasnost bez obrazloženja, kako bi sprovela namjeru smjene izabranog direktora, poništili su Javni  konkurs bez okončanja procedure, iako nije bilo zakonskog utemeljenja za taj postupak.

Samo u JU Služba za zapošljavanje aktuelna Vlada TK smijenila je 3 osobe. Podsjećamo da je neustavna Vlada  Denijala Tulumovića sa istim političkim akterima, koji ovih dana smjenjuju desetine osoba s pozicija, svojevremeno smijenila  bivšeg direktora Službe za zapošljavanje TK,  koji je zbog smjene tužio Vladu TK  i dobio prvostepenu presudu, te odštetu od 50.000 KM bez zateznih kamata.

I ranije je  od istih političkih čimbenika SDA, SD, DF, SBiH viđen isti scenarij smjena u što kraćem roku, bez obzira na posljedice i oštećenje Budžeta TK.

Povod nezakonitih smjena svakako je predizborna kampanja i instaliranje što više politički podobnih u javne isntitucije, bez osvrtanja na posljedice takvih poteza na TK i građane.

KO SDP BiH Tuzla oštro osuđuje nezakonitu smjenu 50 osoba, te poziva “Valentinovo” koaliciju da radi u skladu sa Zakonom, te da ne nanosi štetu TK zbog ličnih interesa i predizborne kampanje.

Vezane vijesti

TUZLA