Kantonalni sud u Tuzli donio Rješenje: Štrajk doktora iz UKC-a Tuzla...

Kantonalni sud u Tuzli donio Rješenje: Štrajk doktora iz UKC-a Tuzla je zakonit!

Objavio: -

Kantonalni sud u Tuzli prihvatio je žalbu pravnog zastupnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona advokata Damira Alića, čime je ukinuo rješenje Općinskog suda u Tuzli o zabrani provođenja generalnog štrajka na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla.

Ovom Odlukom predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Kako je za RTV Slon potvrdio advokat Alić, rješenje o zabrani organiziranja štrajka na UKC-u Tuzla je nezakonito jer je prekršeno više pravno proceduralnih stavki, a među njima i to da prvostepenim Rješenjem nije ispoštovana procedura propisana Zakonom o parničnom postupku.

Ovom Odlukom stvorile su se mogućnosti da ljekari iz UKC-a, a koji su članovi Strukovnog sindikata stupe u generalni štrajk, istakao je pravni zastupnik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, mr. Damir Alić, no kako on navodi, članovi sindikata zasada u generalni štrajk neće stupiti. Ističe i da ljekari nakon ove Odluke Kantonalnog suda očekuju da će ih Vlada TK pozvati na razgovor i otvoriti socijalni dijalog oko njihovih zahtjeva i poptisivanja kolektivnog ugovora.

Podsjećamo, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK 6. novembra stupili su u generalni štrajk kojim su obuhvaćene sve javne zdravstvene ustanove na području TK, izuzev UKC-a Tuzla, jer je Općinski sud u Tuzli na osnovu tužbe menadžmenta UKC-a donio rješenje kojim je zabranio organiziranje i provođenje štrajka u ovoj zdravstvenoj ustanovi.