Karadžićeva odbrana pokušat će utjecati na izbor zemlje u kojoj će služiti kaznu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Odbrana Radovana Karadžića iskoristit će mogućnost upućivanja zahtjeva za izbor države u kojoj će taj haški osuđenik izdržavati kaznu, kazao je za Marko Sladojević, pravni savjetnik Radovana Karadžića.

– Nemamo nikakve rokove, ali sigurno ćemo uputiti molbu sudu. Vidjet ćemo hoće li nam je i odobriti – kazao je Sladojević i dodao kako još nisu razgovarali o tome koju će zemlju izbrati.

Prema tome, rano je nagađati gdje bi Radovan Karadžić, koji je u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora, mogao služiti kaznu.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove ima sklopljen sporazum sa 16 država, a to su Slovačka, Velika Britanija, Austrija, Estonija, Danska, Norveška, Portugal, Španjolska, Finska, Poljska, Ukrajina, Francuska, Italija, Belgija, Švedska i Njemačka.

– Odluku o tome gdje će osuđena osoba izdržavati kaznu donosi predsjednik Mehanizma, u skladu s propisanom procedurom, i to je njegovo diskrecijsko pravo – kazala je glasnogovornica Mehanizma Helena Eggleston.

Ocijenila je kako je suviše rano za tu odluku te da u ovom trenutku to može biti bilo koja zemlja koja je s Mehanizam sklopila sporazum.

Radovan Karadžić i njegovi odvjetnici mogli bi poslati pismo predsjedniku Mehanizma u kojem bi eventualno izrazili želju prilikom izbora zemlje, no to onoga koji odlučuje uopće ne obavezuje, što znači da može, ali i ne mora uvažiti molbu osuđenika i njegove obitelji.

Međutim, kako pišu Novosti, izvjesno je da će Karadžić sigurno biti negdje u Europi i da neće ići na odsluženje kazne u neku od arapskih zemalja, o čemu se pisalo prethodnih dana.

(RTV Slon/Fena)