Karneval u Tuzli: Gusari, vještice, princeze.. Pobjednici mali snjegovići

Karneval u Tuzli: Gusari, vještice, princeze.. Pobjednici mali snjegovići

Objavio: -

Pokladni karneval koji tradicionalno pripremaju Katolički školski centar „Sveti Franjo“ iz Tuzle i Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, održan je i danas. Zbog loših vremenskih prilika, karneval je upriličen u prostorijama škole ali to nije smetalo učenicima da se dobro zabave.

Tim povodom su i osnovci i srednjoškolci, koji su, pa čak i mjesecina unazad pripremali kostime, organizovali maškarijadu, pa je tako u fiskulturnoj sali ove škole bilo i gusara, spiderman-a, indijanaca i različitih likova iz bajke.

Pokladni karneval prethodi Uskrsu, odnosno predstavlja zadnji dan pred početak perioda koji se zove korizma, tj. vrijeme pripreme pred početak Uskrsa. Direktor osnovne škole Sveti Franjo, kaže da ovaj karneval ima veliki značaj, posebno za najmlađe.

„To svakako njima predstavlja jedan način da izraze svoju kreativnost i da se provesele, tako da zaista ako gledamo sa tačke značaja, njima je to najvažnije.“ – kazao je Danijel Barišić, direktor Osnovne škole KŠC ”Sveti Franjo”

Karneval su svojim nastupom upotpunile i tuzlanske mažoretkinje, koje su za učenike i sve pristune, pripremile nekoliko interesantnih koreografija. Također, tradicija se nastavila i ove godine, pa su učenicima podijeljene krofne, a na kraju karnevalske žurke izabrani su najbolji kostimi.