17.8 C
Tuzla
09.06.2023.

Katolici danas obilježavaju Veliki četvrtak, dan posljednje Isusove večere

Danas je Veliki četvrtak ili Sveti četvrtak, dan posljednje Isusove večere. Danas Crkva ulazi u sveto trodnevlje, u sjećanje i komunikaciju, kroz liturgiju i molitvu, Isusovih posljednjih dana i djela. Od danas, Crkva se sprema na slavljenje i doživljavanje Uskrsa.

 Veliki četvrtak krščanski je spomendan posljednje Isusove večere. Slavi se u četvrtak prije Uskrsa, a Veliki četvrtak ujedno je i zadnji dan korizme.

Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja, na kojoj se posvećuje krizma, te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje.

Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda.

Kako svjedoči Evanđelje, Isus se poslije večere s učenicima uputio u Getsemanski vrt. Tamo ga je, dok se molio, oblijevao krvav znoj. Stoga vjernici kao uspomenu na ovo Isusovu molitvu provode sat klanjanja u svojim crkvama. Sam je Isus zapitao svoje učenike: “Niste li mogli probdjeti barem jedan sat moleći sa mnom?”

Gastemanski sat ujedno je sat šutnje i klanjanja pred Presvetim Sakramentom. Dok se pjeva Slava, na svim crkvama zvone sva zvona. Nakon toga se gase sve do Slave na Veliku Subotu.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!