Kavalec: Reforme su ključne za poboljšanje kvaliteta i integriteta izbora u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Misija OSCE-a nastavlja apelirati na Centralnu izbornu komisiju, agencije za provođenje zakona i pravosuđe da brzo reagiraju istragom svih vjerodostojnih prijava prevara i, kada je to opravdano, krivičnim gonjenjem jer je to jedini način za obnovu povjerenja u izborne procese u Bosni i Hercegovini, kazala je u intervjuu za Fenu šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Napomenula je da je Misija zabilježila da su mediji, političke stranke i nevladine organizacije prijavile brojne navodne neregularnosti na različitim biračkim mjestima, kao i druge navode, posebno one koji se odnose na registraciju državljana BiH u inostranstvu za glasanje putem pošte.

– Moramo priznati da je bilo izuzetno izazovno organizirati izbore ove godine s obzirom na pandemiju Covid-19 i potrebu da se zaštiti zdravlje svih birača i izbornih radnika, a da ne spominjemo početno kašnjenje u osiguranju sredstava neophodnih za održavanje izbora – podsjetila je Kavalec.

Ipak, uprkos tim poteškoćama, Centralna izborna komisija BiH (CIK) osigurala je da svi glasači sa pravom glasa imaju priliku da ostvare svoje demokratsko pravo uz odgovarajuće mjere zaštite zdravlja, sigurnosti i nadzora.

Također, dodala je, ove godine bilo je važno da je Koalicija “Pod Lupom” na dan izbora rasporedila 2.600 nezavisnih, obučenih posmatrača širom zemlje, jer je prisustvo nezavisnih promatrača jedan od najboljih načina za zaštitu izbornog integriteta i pomoć u vraćanju povjerenja u izborni proces.

– Uprkos složenom i nažalost politiziranom okruženju u kojem moraju djelovati, mi imamo puno povjerenje da su CIK i njegovo tehničko osoblje sposobni izvršiti mandat institucije na pošten i transparentan način. CIK je pokazao da je u potpunosti predan rješavanju svih prijavljenih nepravilnosti i pokušaja izborne prevare kako bi osigurao transparentan i pošten izborni proces – stava je Kavalec.

Izbori u Mostaru

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održani su 15. novembra, a u nedjelju, 20. decembra, planirani su lokalni izbori za Grad Mostar u kojem nije bilo izbornog ciklusa od 2008. godine te je Kavalec pozvala građane Mostara da na taj dan ostvare svoje demokratsko pravo glasa poštujući sve zdravstvene mjere kako bi zaštitili sebe i sve osobe prisutne na biračkom mjestu.

– Građani Mostara su predugo čekali ovu priliku. Nadam se da će iskoristiti priliku da se informiraju o kandidatima i izbornom procesu. Oni bi trebali glasati za one stranke i kandidate za koje smatraju da će najbolje odgovoriti na njihove potrebe i koji su pokazali predanost poboljšanju kvaliteta života svih Mostaraca i Mostarki. Lokalni izbori su posebno važni jer je ovaj nivo vlasti najčešće onaj koji najviše utiče na svakodnevni život građana – podvukla je Kavalec.

Govoreći o kandidatima za gradonačelnika i Gradsko vijeće, šefica Misije OSCE-a u BiH izrazila je nadu da će oni pokazati odgovornost i hitno početi da rješavaju pitanja koja su ključna za građane, posebno ona pitanja koja su bila suspendirana zbog neodržavanja izbora 12 godina.

Izrazila je i zadovoljstvo zbog činjenice da je značajan broj političkih stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata koji učestvuju na lokalnim izborima u Mostaru potpisao izborni kodeks 18. novembra 2020. godine.

Potpisivanjem tog kodeksa, podsjeća Kavalec, oni su obećali osigurati miran i pošten izborni proces, koji se pridržava osnovnih principa integriteta i pravičnosti i podržava nekoliko ključnih demokratskih principa, poput poštivanja zakonitosti izbora, izbjegavanja vršenja političkog pritiska na birače i suzdržavanja od zapaljive retorike.

Izborni kodeks su izradili predstavnici gradskih izbornih komisija u Mostaru, organizacija civilnog društva i političkih subjekata registriranih za lokalne izbore 2020. godine u Mostaru, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

– Građani imaju priliku da prilikom glasanja prosude jesu li se kandidati pridržavali ovog kodeksa – kazala je.

Kao i tokom glasanja u ostatku BiH 15. novembra, Koalicija “Pod Lupom” nadgledat će izbore u Mostaru, uz podršku Evropske unije, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Misije OSCE-a u BiH. Koalicija “Pod Lupom” planira rasporediti nezavisne promatrače na sva biračka mjesta u Mostaru.

Nužna reforma izbornih ciklusa

Šefica Misije OSCE-a u BiH u intervjuu za Fenu osvrnula se i na temu nužnih reformi u izbornim ciklusima kazavši da su upravo reforme ključne za poboljšanje kvaliteta i integriteta izbora u Bosni i Hercegovini.

Prema preporukama OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i analize procesa izborne administracije Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, postoji jasna potreba za sveobuhvatnim poboljšanjima na svim nivoima izborne administracije u BiH, dodala je.

To uključuje ažuriranje biračkih spiskova, reforme koja se odnosi na sastav i rad biračkih odbora, eliminiranje mogućnosti za izborne prevare, jačanje regulatornog okvira za finansiranje kampanja, unapređenje sistema obrade prigovora i žalbi te izmjene izbornog zakona.

Preporuke ODIHR-a mogu se podijeliti u tri kategorije, napominje Kavalec, preporuke koje zahtijevaju izmjene Izbornog zakona, preporuke koje zahtijevaju izmjene podzakonskih akata i preporuke koje zahtijevaju promjene postojeće prakse.

– Važno je napomenuti da je CIK u proteklih nekoliko godina proveo značajan broj preporuka ODIHR-a koje zahtijevaju samo promjene podzakonskih akata – podsjetila je.

No, najefikasniji način za napredak i brzu provedbu preporuka ODIHR-a je uspostavljanje nove i sveobuhvatnije Interresorne radne grupe o izbornoj reformi, stava je.

Ona smatra da je Interresorna radna grupa vjerovatno najbolji format za izradu izmjena i dopuna Izbornog zakona na transparentan i inkluzivan način, jer bi trebala uključivati predstavnike Vijeća ministara BiH, oba doma Parlamentarne skupštine BiH, uključujući opoziciju, CIK, civilno društvo i sve relevantne javne vlasti.

– Taj format se uspješno koristi u drugim zemljama zapadnog Balkana. Nacrt izmjena i dopuna koji bi predložila Interresorna radna grupa bi se trebao raspravljati i usvojiti u Parlamentarnoj skupštini BiH, kroz otvoren i inkluzivan zakonodavni postupak – kazala je Kavalec.

Na pitanje kako bi OSCE mogao pomoći u nastojanjima da se postigne dogovor o tom pitanju, Kavalec kaže da je Misija OSCE-a u BiH spremna podržati napore usmjerene na postizanje sporazuma u skladu s njihovim mandatom za podršku slobodnim i poštenim izborima u Bosni i Hercegovini.

Tokom godina podržavali su Centralnu izbornu komisiju kroz nekoliko ciklusa, kako bi pokušali osigurati pošten, demokratski i transparentan proces, a ono što je sada potrebno je zakonodavna akcija za unapređenje izbornog zakonodavstva.

– Da bi se to dogodilo, političari u svim relevantnim institucijama moraju se angažirati i pregovarati u dobroj vjeri i na transparentan način kako bi unaprijedili relevantne zakonske propise. Ovo je ključno za vraćanje povjerenja građana u izborni proces – ponovila je.

Međunarodna zajednica nastavit će s podrškom u omogućavanju političkog dijaloga, bez pokušaja nametanja bilo kakvih rješenja, a odgovornost političkih lidera u BiH je da pronađu rješenja i uzajamno prihvatljiv put naprijed, jer kako kaže Kavalec, postizanje konsenzusa kroz otvoren i konstruktivan politički dijalog presudno je u pitanjima vezanim za izbore.

– Kao i posljednjih 25 godina, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i dalje je spremna podržati sve reformske procese i inicijative usmjerene na jačanje demokratije. Međutim, istinski napredak ove zemlje ovisi o spremnosti političara na kompromis i postizanje konsenzusa u korist svih građana – zaključila je u intervjuu za Fenu šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.