KBS “Tuzla” i JU “Naše dijete” za mališane organizovali mini olimpijadu /FOTO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Dječiji osmijesi i razigranost dominirali su danas u SKPC Mejdan. Učesnici mini olimpijade, njih 230, danas su imali i veliku podršku s tribina. Tu su bili djedovi, nene, bake i roditelji koji su ovaj dan za njih sve učinili još ljepšim i uspješnijim. Sportskog duha nije manjkalo.

Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije, kažu stručnjaci. Sport im daje priliku da zadovolje niz različitih potreba kao što je potreba za kretanjem, druženjem, za samoostvarenjem, za pripadanjem itd.

“Ovo je najranjiviji uzrast, u ovom periodu se djeca odlučuju da li će uzeti mobitele u ruke ili će se baviti sportom. Naravno da je naš izbor uvijek da se bave sportom, jer djeca kroz kretanje iskazuju svoju inteligenciju i razvijaju je. Mislim da to svi već znaju, a i mi smo tu da djeci pružimo priliku da upoznaju čari sporta i da nekada nadamo se odluče da treniraju.”, kazao je Nermin Hadžić, trener Kluba borilačkih sportova “Tuzla” Tuzla.

Današnju mini olimpijadu organizovao je Klub borilačkih sportova “Tuzla”, a krajni cilj je usmjeriti djecu prema sportu i zdravom načinu života.

“Lako smo se dogovorili, mjesec dana su trajale pripreme da bi kruna svega toga da svi dođu da se druže, vesele i igraju. Prije svega igraju se.”, dodao je Damir Hadžiabdić, profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja u JU Naše dijete Tuzla.

Budući da je danas sve manje organizovanih sportskih aktivnosti i sve manje prostora za spontanu igru, ovakvi su događaji upravo ono što je potrebno mališanima. Prva mini olimpijada mogla bi postati i tradicionalna u Tuzli, poručuju ovogodišnji organizatori.