17.8 C
Tuzla
28.05.2022.

Kiša i nestabilno vrijeme očekuju nas do polovine maja – Pljuskovima će najviše biti pogođeni Živinice i Kladanj

Procjene Federalnog hidrometeorološkog zavoda za kišno vrijeme i niske temperature pratile su nas skoro tokom cijelog aprila, a izgleda da će se nastaviti i do polovine maja. Iako će posljednji dan aprila biti ispraćen sunčanim vremenom, već u nedjelju doći će do promjene vremena i vraćanja na kišne dane.

U prvih 15 dana maja očekuje se nestabilno vrijeme praćeno pljuskovima, koje će najviše zahvatiti brdskoplaninska područja Tuzlanskog kantona, odnosno područje Živinica i Kladnja.

Tek od 10. maja moguća je stabilizacija i manje padavina. Temperature narednih 15 dana bit će u granicama očekivanih za ovo doba godine. Jutra svježa sa temperaturama od 6 do 11, a danju između 19 i 24 stepena. Na planinskom dijelu Majevice, Konjuha i Ozrena svakako par stepenije hladnije”, kazao je Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ BiH. 

Područje Tuzle u prosjeku ima 11 kišnih dana tokom maja, pa ovakav razvoj vremena ne predstavlja nikakvu novinu. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda 1957. godine u ovom periodu zabilježena je rekordna najniža temperatura i do -2 stepena, a rekordna najviša temperatura 35,6 stepeni izmjerena je u maju 1968. godine.

Iako se očekuje da će ovaj maj biti topliji od prosjeka u prvih 15 dana, očekivane temperature neće biti ni blizu rekordnih temperatura, ali tek od 15. maja možemo očekivati i prve vrele dane, odnosno dane sa preko 30 stepeni Celzijua”, dodaje Krajinović.

Prognozirane padavine djelimično će popraviti stanje vlažnosti tla na području Tuzlanskog kantona i izuzetno će obradovati poljoprivredne proizvođače. S obzirom na sušan period koji je preovladavao tokom prvog dijela godine, kiša će dobro doći usjevima i napredovanju poljoprovrede.

POSLJEDNJE DODANO