Klimatske promjene već nekoliko godina utiču na rokove za sjetvu

Klimatske promjene već nekoliko godina utiču na rokove za sjetvu

Objavio: -

Dolaskom proljeća počinje priprema zemljišta za sijanje raznih proizvoda.

Iako je po kalendaru proljeće odavno pokucalo na vrata, agrokalendar je malo drugačiji. Nepovoljni vremenski uslovi, kiše i mrazevi koji su obilježili protekli period uticale su na to da poljoprivrednici prolongiraju rokove intenzivnih radnji na proljetnoj sjetvi. Već sada temperature  zraka su nešto više, te se stvaraju uslovi i za izlazak na teren.

„Agrometeorološka prognoza je obećavajuća, znači krajem ove nedjelje dolazi do stabilizacije vremena i to poljoprivredni proizvođači trebaju iskoristiti. Svjedoci smo godina koje su ekstremne, ljeta sa visokim temperaturama bez padavina, tako da se optimalni agrotehnički rokovi pomjeraju“, ističe Marinko Andrić, direktor Poljoprivrednog zavoda TK.

Andrić napominje da se može reći da u posljednjih pet godina nije zabilježena povoljna godina za proizvođače. To stvara zabunu i kod agronoma, koji su preporučivali rokove za sjetvu.  „Generalno se može reći da u sjetvu treba nekoliko dana ranije kretati. To, naravno, i proizvođače sjemena i hibrida zabrinjava, jer moraju raditi  na novim selekcijama hibrida kukuruza ili drugih kultura“, dodaje on.

Sve to je neophodno da bi se biljke prilagodile klimatskim promjenama. Iz Poljoprivrednog zavoda napominju da u ovoj instituciji postoje stručnjaci koji će pružiti neophodne informacije svim građanima i velikim poljoprivrednim proizvođačima. Inače, stručnjaci kažu da je mart u zaštićenim prostorima vrijeme za sadnju rasada paradaiza, patlidžana, paprike i krastavaca, dok se na ptvorenom mogu sijati i saditi bob-mahunar, cvekla, grašak, mrkva, peršun, blitva, rotkva, rotkvica, špinat, kao kupus, kelj i salata.

Već u aprilu na otvorenom prostoru mogu se sijati cvekla, mohuna, krastavci, lubenice, dinja, mrkva, peršun, paradaiz, paprika, patlidžan, tikvice, brokula, rotkva, rotkvica, špinat, kupus, kelj, prasa, salatam karfilo odnosno većina poljoprivrednih kultura. Ipak, za sjetvu su ključni vremenski uslovi koji mogu u značajnoj mjeri odstupati od teoretskog sjetvenog kalendara.