16.7 C
Tuzla
26.03.2023.

Klinika za dječije bolesti UKC-a Tuzla dobila aparat za hemodijalizu

U Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, već nekoliko sedmica je hospitalizovana 15-godišnja djevojčica koja je oboljela od leukemije. Uz to, prije nekoliko dana joj je dijagnostikovano aktuno zatajenje bubrega. Njeno liječenje od danas bi trebalo biti jednostavnije, s obzirom da je u Kliniku za dječije bolesti stigao aparat za dječiju hemodijalizu.

Ona je trenutno na programu hemodijalize i koristi ovaj aparat. Ovaj aparat njoj pomaže da joj se spasi život ali u isto vrijeme da ona ozdravi i da u najboljoj mogućoj kondiciji započne hemoterapiju odnosno borbu sa malignom bolešću“, kazala je dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Akutno zatajenje bubrega sve je češće kod djece, naročito kod onkoloških pacijenata, zbog čega je ovaj aparat prijeko potreban Klinici za dječije bolesti.

Inače prizma aparat će nam služiti za djecu kod akutnog zatajenja bubrega koje je nažalost posljednjih godina u porastu. Najčešći uzrok se javlja u sklopu septičnog šoka, kod malignih oboljenja i kod tzv. mis sindroma“, kazala je prim.dr. Nedima Atić, šefica Odjeljenja za nefrologiju u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Dosta tih pacijenata zahtijeva urgentno djelovanje i tretman jer se radi o vitalno ugrožavajućim bolestima, maligna oboljenja su ona od kojih se umire. Neke od njih idu sa vrlo urgentnim životno ugrožavajućim stanjima, a jedno od njih je zatajenje bubrega, a jedini i pravi tretman je brza hemodijaliza“, kazala je prim.dr. Amila Latifagić, šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Aparat vrijedan 50 hiljada KM, tuzlanskoj Klinici za dječije bolesti doniralo je Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka uz glavnog donatora, organizacije iz Kuvajta.

Osluškivali smo potrebe našeg medicinskog osoblja i kada se iskazala potreba za ovom vrstom aparata i mi smo uputili inicijativu našim prijateljima iz Kuvajta koji su brzo reagovali i sredstva su doznačili nama tako da je aparat kupljen“, kazao je Fikret Kubat, predsjednik Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Donatori i ljekari su još jednom naglasili da bi se svi trebali držati UN-ove konvencije o Dječijim pravima u kojoj stoji da svako dijete ima pravo na pravovremenu dijagnozu, te pravilno liječenje.

POSLJEDNJE DODANO