20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Klub poslanika SDP-a u Skupštini TK predlaže Rezoluciju o zaštiti rudnih bogatstava

Klub poslanika SDP BIH u Skupštini Tuzlanskog kantona podnio je Zahtjev za uvrštavanje u dnevni red 31. sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona „Rezoluciju o potrebi zaštite rudnih bogatstava-nalazišta soli i solnih voda na području Tuzlanskog kantona od svakog pokušaja privatizacije i ugrožavanja života i zdravlja građana Tuzlanskog kantona, korištenjem napuštenih komora Rudnika soli u blizini Tuzle za skladištenje potencijalno opasnih materija“.
”Svjesni činjenice da još uvijek postoje maliciozne namjere određenih interesno povezanih skupina ljudi da se nastavi postupak privatizacije Rudnika soli „Tuzla“ u cilju omogućavanja skladištenja opasnih materija (radioaktivni otpad, prirodni gas i slično) u neiskorištenim komorama Rudnika soli Tuzla i Rudnika soli Tetima, Klub poslanika SDP BIH u Skupštini TK smatra da je krajnje vrijeme da se Skupština i Vlada TK obavežu da će štiti život i zdravlje građana Tuzlanskog kantona.
Ideja o skladištenju plina u napuštenim komorama Rudnika soli u Tuzli egzistira još od 2006. godine, a jedan od dokaza da ista postoji je i izjava bivšeg podpresjednika Vlade Republike Srbije Velimira Ilića koji je početkom juna ove godine u emisiji “Ćirilica” iznio informacije koje su otkrile gdje i kada se Tuzla spominjala kao potencijalni grad u koji bi trebalo biti smješteno najveće skladište plina u Evropi.
Smatramo da je krajnje neophodno stati u kraj ovakvim i sličnim namjerama kao i da se spriječi svaki pokušaj nekontrolisane eksploatacije soli i slanih voda na području Tuzlanskog kantona suprotno njihovoj svrsi.
Pozivamo sve poslanike u Skupštini Tuzlanskog kantona da slušaju razum i podrže ovu rezoluciju kojom bi se spriječio svaki daljni pokušaj privatizacije Rudnika soli Tuzla i dodjele koncesija za korištenje napuštenih komora Rudnika soli Tuzla za skladištenje prirodnog gasa, radioaktivnog otpada i drugih potencijalno zagađujućih materija, a sve sa ciljem zaštite javnog interesa i života i zdravlja građana Tuzlanskog kantona, saopćili su iz SDP-a.

Vezane vijesti

TUZLA