Kolegij gradonačelnika utvrdio Nacrt Budžeta za 2020. godinu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Kolegij gradonačelnika utvrdio Nacrt Budžeta za 2020. godinu.

”Visina sredstava u nacrtu budžeta za 2020. godinu je 61 milion  KM. Punjenje ovih sredstava planirano je u skladu sa propisima koji definišu raspodjelu prihoda na nivou FBiH” – kazala je Suada Isaković, pomoćnica gradonačelnika za budžet i finansije.

Najznačajniji prihodi u Budžetu grada ostvaruju se na osnovu poreza, pa tako iz gradske uprave u narednoj godini planiraju prikupiti oko 31 milion KM, što je praktično 59% od ukupno planiranog budžeta. S druge strane najviše novca predviđeno je za finansiranje rekonstrukcije, izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture. No, budžetom je predviđena i pomoć socijalno ugroženom stanovništvu od oko 2,3 miliona KM.

”Negdje oko 44% budžeta ili oko 27 miliona KM je predviđeno za finansiranje komunalne infrastrukture bilo da se radi o izgradnji ili rekonstrukciji. Druga značajnija oblast je oblast društvenih djelatnosti koja podrzaumijeva finansiranje javnih preduzeća, nevladinog sektora medija i predviđeno je za to 13,5 miliona KM” – objašnjava Isaković.

Dok je za socijalno ugroženo stanovništvo planirano 3,6% budžeta ili za aktivnosti iz oblasti sporta 3,3%, za plate i naknade 417 zaposlenih u Gradskim službama bit će izdvojeno 18% budžetskih sredstava, odnosno 11,3 miliona KM. Sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se razmatrati danas utvrđene Odluke očekuje se do kraja ovog mjeseca.