Ko kreira zakone u BiH?

Ko kreira zakone u BiH?

Objavio: -

Ukoliko se struci ne bude dalo mjesto koje joj pripada kada je riječ o donošenju zakona i podzakonskih akata, BiH prema mišljenju stručnjaka ni za 20 godina neće biti članica Evropske unije. Pokazujemo vam to na primjeru veterinarske struke.

Zakon o veterinarstvu BiH kreiran je bez veterinara i veterinarskih komora,  te ukoliko bude usvojen, biće poguban za veterinarsku službu, mišljenja je prof. Jasmin Ferizbegović, predsjednik Veterinarske komore FBiH. U Interresornu grupu,  koja je uključena u izradu pomenutog zakona,  a kasnije i  u Komisiju koja je formirana,  nije uključen niti jedan veterinar,  kako sa područja FBiH  tako i sa područja RS-a.

„ Ja mogu vrlo odgovorno reći da se radi o nekompetentnim ljudima, dakle ljudima koji apsolutno ne poznaju oblast veterinarske medicine, s druge strane niti jedan autoritativan stručnjak u oblasti veterinarske medicine nije dio tog tima, dakle mi nismo ispred veterinarskih komora Federacije i RS-a kooptirani u taj tim.“ , istakao je prof. Jasmin Ferizbegović predsjednik Veterinarske komore FBiH.

Veterinari i kompetentne osobe koje bi trebale biti uključene u izradu Zakona,  o njegovim izmjenama doznaju iz medija te je prof. Ferizbegović mišljenja da nijedna  ozbiljna država koja ima želju da uđe u Evropsku uniju ne smije sebi dozvoljavati ovakve stvari. Zbog toga Zakon o veterinarstvu koji uređuje nekompetentna Interresorna  grupa, ističe prof. Ferzibegović, nema nikakvu šansu da bude implementiran, a evo i zašto je to tako.

„ Po meni je samo jedan razlog, oni apsolutno ne žele da se napravi zakon koji bi bio afirmativan kad se tiče veterinarske struke, mislim da oni rade zakon koji treba da bude afirmativan samo za uvozničke lobije.“, navodi prof. Ferizbegović.

Na ovaj način, mišljenja je prof. Ferizbegović, kreira  se ambijent u kojem će veterinarska struka biti zatečena na terenu. Zbog toga ne treba donositi novi zakon nego postojeći koji je prema mišljenju  prof. Ferizbegovića dobra baza, treba učiniti modernijim i efikasnijim te struci dati mogućnost da iznese svoj stav i mišljenje te da dobra evropska rješenje inkorporira u zakon.

„ Evropa traži da se mi sa evropkom legislativom približimo njima, dakle evropska legislativa može biti aplikativna u Bosni, da otvorimo te razgovore, ali nikako na način kako to oni koji kreiraju ovaj ambijent i koji će definitivno Bosnu dovesti u onu situaciju u kojoj Bosna za sljedećih 20 godina neće moći biti članica Evropske unije.“, ističe prof. Ferizbegović.

Samo davanjem struci pravog mjesta, prostor za manipulaciju će biti smanjen.