20 C
Tuzla
15.07.2024.

KO SDA TK traži hitnu sjednicu Skupštine TK zbog epidemiološke situacije

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzlanskog kantona zahtijeva sazivanje hitne sjednice kantonalne skupštine za koju su uputili zahtjev vladajućoj većini, rukovođeni, kako navode, pogoršanom epidemiološkom situacijom.

Predsjednik KO SDA i zastupnik u Skupštini TK Fahrudin Skopljak kazao je na današnjoj konferenciji za medije da aktuelna Vlada TK nije dovoljno uključena u sprečavanje širenja novog vala koronavirusa, ocijenivši da su se u proteklih 60 dana bavili kadrovskim pitanjima, a ne zdravljem građana.

-Jedine konkretne mjere koje je aktuelna Vlada TK donijela s ciljem sprečavanje zaraze je ograničavanje rada ugostiteljskih objekata i izmjena Zakona o javnom redu i miru, u dijelu koji se odnosi na kazne za nenošenje maski – navodi Skopljak, ocijenivši da je aktuelni saziv kantonalne vlade bez programa i jasnog cilja.

Pozvao je kantonalnu vladu da novčana sredstva koja je prethodna Vlada ostavila, odnosno 19 miliona KM sredstava MMF-a koja su dodijeljena u prošloj godini, a koje prethodna Vlada nije oprihodovala, stave u funkciju, ističući da su ta sredstva za borbu protiv pandemije, za pomoć zdravstvenim ustanovama, privredi i za socijalnu pomoć.

Govoreći o vakcinama, kazao je da ne žele nikoga amnestirati, navodeći da je ministar zdravstva TK iz HDZ-a, kao i resorni ministar u Federalnoj vladi te da bi trebali da koordiniraju.

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić kazao je da je od 27. marta prošle godine, kada je potvrđen prvi slučaj na COVID-19, pa do 31. decembra prošle godine, na području TK ukupno registrovano 11.109 slučajeva zaraze novim SARS-CoV-19.

Na odjeljenju za COVID UKC-a Tuzla u navedenom periodu je hospitalizirano 1.509 bolesnika sa COVID-19 infekcijom.

Kako navodi Umihanić, svakodnevni porast broja zaraženih, kao i broja hospitaliziranih pacijenata u UKC Tuzla govori u prilog evidentnog pogoršanja epidemiološke situacije na području TK.

Od Vlade TK, kako je istakao, zahtijeva se puna podrška u odgovoru na pandemiju COVID 19 svim zdravstvenim ustanovama TK, na čelu sa UKC Tuzla.

Od Ministarstva zdravstva TK, Klub poslanika SDA u Skupštini TK zahtijeva koordinaciju rada svih COVID ambulanti u TK, uniformnost u radnom vremenu – rad u dvije smjene, jasno definisan stav o neophodnom osoblju, opremi i prostoru, kao i izradu smjernica za “put pacijenta oboljelog od COVID 19”.

Od Vlade TK zahtijevaju pomoć u funkcionisanju COVID ambulanti, domova zdravlja i COVID odjeljenja Opće bolnice Gračanica u pogledu nabavke opreme, upošljavanje i edukaciju osoblja.

-Zahtijevamo od Vlade TK da se obezbijede finansijska sredstva za besplatnu podjelu niskomelekularnog heparina (Enoxaparin, Reviparin) pacijentima oboljelim od Covid-19 u svim slučajevima kada je indicirano od nadležnog specijaliste – kazao je Umihanić.

Također, od Vlade TK zahtijevaju pomoć u obezbjeđenu zaštitne opreme i lijekova te snabdijevanje kiseonikom zdravstvenih ustanova.

Od premijera, Ministarstva zdravstva TK i Ministarstva obrazovanja traži se, kako je rečeno, da prezentuju informacije o spremnosti na adekvatan odgovor u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji.

To bi se trebalo ogledati u spremnosti javnih i privatnih zdravstvenih ustanova TK za tretman srednje teških i teških bolesnika, zdravstveno stanje medicinskog osoblja i ostalih uposlenika u navedenim zdravstvenim ustanovama, organizaciju rada zdravstvenih ustanova u uslovima pandemije COVID 19, snabdjevenost zaštitnom opremom, procjena stanja PCR testova za COVID 19 (trajanje zaliha), izvještaj o radu Covid ambulanti u svim zdravstvenim ustanovama, kao i izvještaj o aktivnostima na provođenju vakcinacije.

Također, zahtijeva se i prezentacija informacije o spremnost obrazovnih ustanova TK na online nastavu, kao i spremnosti Vlade TK kada je u pitanju ublažavanje ekonomskih posljedica koje mogu nastati u slučaju potpune ili djelimične obustave rada privrednih subjekata u TK.

Vezane vijesti

TUZLA