21.7 C
Tuzla
23.09.2023.

KO SDP BIH Tuzla: Od jučer UKC-om Tuzla upravlja mostarski HDZ i sarajevski SDA

Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla osuđuje prepuštanje najuspješnije zdravstvene ustanove Univerzitetsko-klinički centar Tuzla na upravljanje Federaciji BiH, bez prethodno odobrenog sporazuma od strane Skupštine TK.

Ovi potezi potvrđuju obećanje SDA-ovog  premijera TK koje je nedavno dao Federalnom premijeru  prilikom njegove posjete  Tuzlanskom kantonu, da će UKC Tuzla prepustiti Federaciji BiH, što je i učinjeno imenovanjem novog privremenog Upravnog odbora koji je Vlada jučer hitno imenovala.

Jasno je da to u konačnici znači stavljanje tuzlanskog UKC-a na upravljanje sarajevskom SDA-u i mostarskom HDZ-u, što je godinama unazad pokušavano, ali nijedna Vlada TK to do sada nije dopustila.

Po našem mišljenju, razlog zbog kojeg se žuri sa ovakvim potezima nije navodno usklađivanje u pogledu osnivačkih prava, nego želja da se u UKC Tuzla u upotrebu stave sporni respiratori zbog kojih se sudi Premijeru Federacije BIH.

Kantonalni odbor SDP BIH Tuzla upozorava da je ovo tek početak gašenja javnog zdravstvenog sektora u TK, koji će za posljedicu imati razvoj druga dva klinička centra u Sarajevu i Mostaru a sve na štetu UKC Tuzla.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO