15 C
Tuzla
22.07.2024.

KO SDP BiH Tuzla: Skupštinska većina u TK nastavlja sa rušenjem države BiH

U povodu jučerašnje sjednice Skupštine TK i odluke koja se odnosi na povlačenje saglasnosti na Statut UKC-a Tuzla kojim su osnivači bili Vlade TK i FBiH, KO SDP BiH Tuzla uputilo je saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

“Skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu na jučer održanoj sjednici nastavila je da donosi pravno ništavne odluke s ciljem da, i po cijenu rušenja Ustavnog poretka države BiH, sačuva tajkunski lobi nad UKC Tuzla.

Termin “rušenja ustavnog poretka” je nažalost u javnom prostoru postao uveliko prisutan te se u javnosti ne stiče realna slika pogubnog djelovanja aktuelne skupštinske većine.

Nepoštivanje Odluka najviših državnih organa, zbog ličnih privilegija i interesa, a na račun urušavanja Ustavnog poretka države BiH se nažalost, iz entiteta RS preslikao i u FBiH, preciznije u klupe Skupštine TK.

Jučer smo svjedočili da niži zakonodavni organ, suprotno svojoj nadležnosti “poništava” Odluku višeg državnog organa, da se jednostrano raskida i van snage stavlja Statut UKC Tuzla i sve to uz napomenu da se ista ta skupštinska većina, prije nepuna tri mjeseca, odrekla svojih suosnivačkih prava nad UKC Tuzla.

Podsjećamo, nakon srljanja u pravno nasilje koje je Skupštinska većina započela 31.5.2023., Vlada FBiH kao jedini nadležni organ za imenovanje i razrješenje UO UKC Tuzla, je imenovala novi privremeni UO UKC Tuzla koji je održao svoju konstituirajuću sjednicu i sve to poštujući Zakonom propisano učešće svih predstavnika (predstavnika Skupštine TK, članova iz reda uposlenika, predstavnika Vlade FBiH, u odnosu 2-3-2).

Jučerašnje imenovanje nelegalnog UO UKC od strane Vlade TK je definitivan pokušaj derogiranja statusa UKC i vraćanje na status Kantonalne bolnice a u pravnom smislu ne predstavlja ništa drugo nego formiranje paralelnih paraorgana.

Pozivamo nadležno tužilaštvo da i po službenoj dužnosti istraži ove navode i formira predmet s ciljem zaštite ustavnog poretka države BiH.” navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA