15.5 C
Tuzla
03.10.2022.

KO SDP Tuzla: Podržavamo zahtjeve zdravstvenih radnika u TK

KO SDP-a Tuzla podržava zahtjeve zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu za usklađivanjem satnice i traži od Vlade TK da formira pregovarački tim, te započne pregovore sa predstavnicima Sindikata.

U suprotnom Vlada TK (SDA, DF, SD i SBiH) će biti odgovorna ukoliko dođe do generalnog štrajka i kolapsa zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu.

Smatramo da su opravdani zahtjevi zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu i da imaju uporište u odredbama Kolektivnog ugovora  i Zakona o radu.

Nedopustiv je ignorantski odnos Vlade TK-a spram problema zdravstvenih radnika, posebno što je Nezavisni sindikat zdravstva Federacije BiH, na vrijeme, u mjesecu maju ove godine Vladi TK uputio zahtjev za usklađivanje satnice, zbog inflacije i povećanja troškova života.

U Budžetu Tuzlanskog kantona ima dovoljno sredstava da se ispune zahtjevi zdravstvenih radnika i na taj način spriječe neželjene posljednice kojima bi, u slučaju generalnog štrajka, bili izloženi građani Tuzlanskog kantona.

Neutemeljene su izjave ministrice Dajane Čović (DF) da se zbog predizborne kampanje ne može realizirati sporazum.

Podsjećamo javnost, da je Vlada Tuzlanskog kantona, predvođena SDP-ovim premijerom prof.dr. Kadrijom Hodžićem prošle godine pokazala društvenu odgovornost i povećala plaće uposlenicima u zdravstvu Tuzlanskog kantona do 11,6 %, a  u Ugovor su uvrštene i stimulacije za zdravstvene radnike koji rade sa COVID pozitivnim pacijentima u iznosu od 10 do 50 % od visine plaće.

Iz Sindikata su tada kazali da je postignut jedan od najboljih Kolektivnih ugovora, ne samo u FBiH, nego i u Bosni i Hercegovini.

U međuvremenu je došlo do enormne inflacije i povećanja troškova života, te je potrebno satnice zaposlenih u oblasti zdravstva uskladiti sa realnim potrebama i održati zdravstveni sektor, ali i spriječiti egzodus zdravstvenih radnika iz Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

KO SDP BiH Tuzla poziva zdravstvene radnike da budu jedinstveni i ustrajni u svojim opravdanim zahtjevima.

POSLJEDNJE DODANO