11.7 C
Tuzla
27.09.2023.

Koalicija “Država!”: Sankcije Miloradu Dodiku su poziv OHR-u i Tužilaštvu BiH da djeluju

Koalicija „Država!“ pozdravlja današnju odluku o dodatnim sankcijama Miloradu Dodiku, predsjedniku SNSD – a, te drugim povezanim pravnim i fizičkim osobama, zbog čvrstih dokaza o njihovim koruptivnim aktivnostima i ugrožavanju stabilnosti, suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine.

Ove sankcije su još jedna potvrda kako pojedinci svoje visoke političke i druge javne funkcije koriste za gomilanje nelegalnog bogatstva, moći i utjecaja, a da kroz mito i korupciju, huškačku i nacionalističku retoriku, te napade na pravosudne i druge institucije države, pažnju građana i medija redovno okupiraju uzrokovanjem i širenjem straha, podjela i kriza.

Koliko god ove sankcije bile potrebne, one nisu ni dovoljne ni adekvatne. Sankcije neće zaustaviti protivustavnu i protivzakonitu agresiju na državu i njene građane, koju mjesecima provodi grupa okupljena oko Milorada Dodika. Naprotiv, najavom ponovnog obilježavanja neustavnog dana jednog bh. entiteta, te nizom drugih najava diverzije u pravni, finansijski, sigurnosni i druge državne sisteme, Milorad Dodik ponižava i Ured visokog predstavnika i Tužilaštvo BiH, koji su primarno odgovorni za zaustavljanje haosa u kojem se država trenutno nalazi.

Zbog svega toga, pozivamo Christiana Schmidta, Visokog predstavnika, da konačno zauzda nasilje nad pravnim poretkom i građanima, jer će u suprotnom sljedeći korak secesionističke falange biti nasilje nad uposlenicima državnih institucija, nasilje nad povratnicima u entitetu Republika Srpska, nasilje nad državnom imovinom i tako redom.

Tražimo eksplicitno očitovanje glavnog tužioca BiH, Milanka Kajganića, na pitanje kada će Tužilaštvo zaustaviti nadolazeći državni udar i otimanje državnih institucija koje su smještene na teritoriji entiteta Republika Srpska, te kako je moguće da američka vlada ima pouzdane dokaze o visokoj korupciji i napadu na Ustav BiH, a to nema Tužilaštvo BiH?

Podsjećajući na odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti obilježavanja dana bh. entiteta Republika Srpska, te nakon današnjih sankcija, učešće bilo kojeg predstavnika drugih država na tom događaju biće jasna poruka o njihovom subverzivnom djelovanju protiv Bosne i Hercegovine i njenih građana, kao podrška narušavanju pravnog poretka, mira i stabilnosti, te kao podrška visokoj korupciji koju personificira Milorad Dodik, glavni organizator proslave dana RS – a.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO