17 C
Tuzla
06.07.2022.

Koalicija “Pod lupom”: Preliminarna ocjena izbornog dana

Preliminarna ocjena izbornog dana za Lokalne izbore 2020. godine Koalicije „Pod lupom“ je da je izborni dan na najvećem broju biračkih mjesta protekao u skladu sa Izbornim zakonom BiH i provedbenim aktima, uz nepravilnosti koje se već tradicionalno ponavljaju iz izbornog ciklusa u izborni ciklus.

Na oko 4% biračkih mjesta primijećena je kombinacija različitih izbornih nepravilnosti što može upućivati na ciljane manipulacije izbornim procesom. Koalicija „Pod lupom“ će tražiti ponovna brojanja sa najkritičnijih biračkih mjesta, a ukoliko se potvrde teže povrede izbornih pravila. Očekuje se da se sve nepravilnosti, posebno one koje imaju elemente krivičnog djela, što hitnije istraže kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa i glasovi birača.

 Izlaznost

Koalicija „Pod lupom“ po prvi put pratila je i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na Lokalnim izborima 2020. godine je 51 % (sa marginom statističke greške od +/- 1, 35 % na intervalu tačnosti od 95 %).

Kritične situacije

Koaliciji „Pod lupom“ prijavljeno je oko 200 kritičnih situacija, a 75 % njih je riješeno u toku izbornog dana u saradnji sa lokalnim izbornim komisijama i CIK-om čime je spriječen nastavak potencijalnih nepravilnosti na biračkim mjestima. Najviše prijavljenih kritičnih situacija odnosi se na zabranu posmatranja (59), nepravilnosti pri glasanju (45) i nedostatak izbornog materijala (18). Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ unijeli su 39 primjedbi u zapisnike o radu biračkih odbora.

Rad lokalnih izbornih komisija

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su pratili i rad lokalnih izbornih komisija (LIK), odnosne procedure prijema izbornog materijala te unosa rezultata sa biračkih mjesta. U 98 % slučajeva, posmatračima je omogućen nesmetan pristup u prostorije LIK-a. U 8 % slučajeva zabilježeno je stvaranje velikih gužvi pri primopredaji glasačkog materijala. U 93 % slučajeva u prostorijama LIK-a su se primjenjivale i poštivale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Proces glasanja

Nepravilnosti pri procesu glasanja (jednoj osobi se izdaje više glasačkih listića, jedna osoba glasa više puta ili jedna osoba glasa u ime druge osobe koje se nisu pojavile na biračkom mjestu) su zabilježene na 36 biračka mjesta. Fotografisanje glasačkih listića je zabilježeno na biračkim mjestima u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Brčko distriktu, Ilidži i Sanskom Mostu.

Bugarski voz, odnosno dolazak birača na biračko mjesto sa popunjenim glasačkim listićima i odlazak sa setom praznih glasačkih listića je zabilježen na 6 biračkih mjesta u Prijedoru, Varešu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Novom Sarajevu, Starom Gradu u Sarajevu i Brčko distriktu BiH.

Na 76 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta ili vršenja pristisaka na birače.

Najmanje jedan slučaj glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata desio se na 2,9 % biračkih mjesta, a na jednom biračkom mjestu u Odžaku se dogodilo čak više od deset ovakvih slučajeva.

Na 48 % biračkih mjesta zabilježeno je vraćanje birača jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska u rasponu od jednog do deset slučajeva, a na 27 biračkih mjesta u više od 10 slučajeva.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično  glasanje na skoro dvije trećine biračkih mjesta gdje je uočeno do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti. Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na 28 biračkih mjesta.

Na 26,5 % biračkih mjesta zabilježeni su slučajevi gdje jedna osoba pomaže većem broju birača da glasaju u kabini, a na 4 biračka mjesta u Bijeljini, Srebreniku, Stocu i Živinicama više od deset ovakvih slučajeva.

Na 15 biračkih mjesta je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 3,2 % slučajeva tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Na 24 biračka mjesta u državi posmatračima nije bilo omogućeno da nesmetano prate proces glasanja, a na 156 biračkih mjesta zabilježeni su primjedbe ili prigovori od strane stranačkih posmatrača izbora.

U Živinicima, dva posmatrača su imala naročito neugodna istkustva sa izbornom administracijom, uključujući članove biračkih odbora ali i predstavnike Gradske izborne komisije Živinice. U Čeliću su zabilježeni slučajevi lažnog predstavljanja osoba kao posmatrača Koalicije „Pod lupom“.

POSLJEDNJE DODANO