-1 C
Tuzla
08.12.2023.

Koalicija „Pod lupom“: Zabilježeno 538 različitih izbornih nepravilnosti

Posmatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” zabilježili su ukupno 538 različitih izbornih nepravilnosti od 7. septembra do 11. oktobra, od čega se najveći broj (185) odnosi na slučajeve preuranjene izborne kampanje te slučajeve zloupotrebe javnih resursa i/ili u svrhu izborne kampanje.

Podaci su to sadržani u Prvom preliminarnom izvještaju o dugoročnom posmatranju Lokalnih izbora 2020 za period od 7. septembra do 11. oktobra, koji su danas na pres-konferenciji u Sarajevu predstavili koordinatorica za javne politike Koalicije “Pod lupom” Jelena Tanasković-Mićanović i projekt menadžer Koalicije Dario Jovanović.

Iz Koalicije podsjećaju da izborna kampanja za predstojeće lokalne izbore počinje 16. oktobra, te da je do tog datuma bilo zabranjeno bilo kakvo plaćeno javno oglašavanje, kao i sve predizborne aktivnosti političkih subjekata, osim održavanja internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata.

Analiza aktivnosti uoči izbora

Posmatrači Koalicije bilježe da su za dosadašnji izborni period karakteristični slučajevi krađe identiteta i zloupotrebe ličnih podataka građana u svrhu glasanja putem pošte. U vezi s tim, Izborna komisija BiH zaprimila je rekordan broj prijava za glasanje putem pošte, gotovo 130.000 takvih zahtjeva, upozoravaju iz Koalicije.

Nadalje, analize pokazuju da se i uoči ovih izbora nastavlja “trgovina” mjestima u biračkim odborima, a u više općina zabilježeni su pritisci na birače, kao i glasine o kupovini glasova, prema kojima se cijena glasa kreće u rasponu od 50 do 150 KM, a u čemu se koriste društvene mreže kao kanali komunikacije.

Prema prezentiranim pokazateljima, govor mržnje zabilježen je u 17 slučajeva, odnosno 14 općina i gradova, gdje se, također, koriste preimućstva društvenih mreža, posebno Facebooka, a slučaj koji je najviše privukao pažnju javnosti je spot političkog subjekta “Ujedinjena Srpska” u kojem se na uvredljiv i stereotipan način prikazuju pripadnici konstitutivnih naroda i manjina u BiH.

VIše od 3 miliona građana ima pravo da bira

U kontekstu osnovnih informacija o predstojećim izborima, rečeno je kako su Lokalni izbori u BiH zakazani za 15. novembar, a u Gradu Mostaru, prvi put nakon 12 godina, zakazani su za 20. decembar.

Ukupno se bira više od 3.200 pozicija na lokalnom nivou, dok pravo glasa na lokalnim izborima ima nešto manje od 3,3 miliona građana BiH, a za sudjelovanje na izborima CIKBiH je ovjerio ukupno 543 politička subjekta i više od 30.000 kandidata na listama.

Iz Koalicije “Pod lupom” pozvali su sve građane i građanke da iskoriste vlastito pravo i izađu na izbore 15. novembra, a političke subjekte da se pridržavaju izbornih pravila, kako bi predstojeći Lokalni izbori protekli u demokratskoj atmosferi, mirno i dostojanstveno.

Istovremeno, podsjeća građane i građanke BiH da sve izborne nepravilnosti mogu prijaviti Koaliciji na besplatni broj telefona 080 05 05 05, ili putem web stranicewww.podlupom.org.

 

Vezane vijesti

TUZLA