Kod “Livnice” se postavljaju semafori, na “Tenisu” kružni tok, na Stupinama usporivači brzine

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na današnjoj sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle predstavljena su finalna i konačna rješenja za umirenje saobraćaja u nekoliko tuzlanskih naselja. Ključne i odavno već “bolne tačke” saobraćaja u gradu soli, sada će, čini se, biti sanirane, a sve kako bi se unaprijedila saobraćajna slika Tuzle, te dodatno olakšalo kretanje vozača i pješaka.

Tako bi, danas predstavljenim rješenjima naselje Stupine trebalo biti obogaćeno sa četiri “ležeća policajca” odnosno uzdignutim plohama sa pješačkih prelazom – po uzoru kako je to urađeno u naselju Batva, kod Pravoslavne crkve i ispred Gradske uprave.

Usporivači brzine na Stupinama

Naime, u ulici Maka Dizdara kod Bloka 3, Bloka 5, Bloka 7 i u blizini B9 uz izdignuti pješački prelaz koji je, među pješacima poznatiji kao “produženi ležeći policajac” bit će postavljena i horizontalna i vertikalna signalizacija, a sve kako bi se konačno implementiralo “umirenje saobraćaja”.

Uz ovo dolazi i “Izmjena režima saobraćaja na raskrsnici sabirne saobraćajnice kroz naselje Stupine (ulica Maka Dizdara) sa ulicom 15. Maja (transverzalna saobraćajnica – dionica magistralne ceste M112 Tuzla – Zvornik)” – predstavljeno je u Gradskoj upravi.

Kružni tok kod Tenisa

Međutim, neće se samo ovdje raditi. Nakon što prvo započnu radovi na postavljanju usporivača brzine odnosno “ležećih policajaca” na Stupinama, krenut će se sa građevinskim radovima i na Sjevernoj gradskoj saobraćajnici odnosno na dionici puta koja spaja ulice Klosterska sa jedne, Mirze Delibašića sa druge, te Druge tuzlanske brigade sa treće strane sa Šetalištem Slana Banja. Dionica poznatija kao “Tenis” ubrzo bi umjesto semaforsku signalizaciju, mogla početi koristiti kružni tok. Izgradnja kružnog toka koštat će 518.000 KM, a kako je potvrđeno za RTV Slon, sve je spremno da se sa građevinskom sezonom otpočnu i radovi na terenu.

 

Semafori kod Livnice

Već duži vremenski period “bolna” tačka Južne gradske saobraćajnice – raskrsnica “kod Livnice” sada će biti unaprijeđena. Kako je danas predstavljeno, ovdje se nije odustalo od godinama ranije predstavljene ideje postavljanja semaforske signalizacije kojom bi se regulisao gradski, ali i izuzetno velik prigradski saobraćaj.

Ulice Bosne Srebrene, Drage Karamana i Envera Šiljka uskoro će biti spojene semaforima.

Osim navedenih, u toku 2019. godine planirane su i sljedeće aktivnosti :

  • Sanacija kolovoza dijela Sjeverne gradske saobraćajnice na potezu bolnica Kreka – Irac,
  • Sanacija kolovoza u ulici Goli brijeg,
  • Sanacija kolovoza u ulici Tuzlanskog odreda
  • Sanacija puta prema mezarju “Hidani”,
  • Sanacija kolovoza transverzalne saobraćajnice na potezu BKC – raskrsnica Irac,
  • Izgradnja i rekonstrukcija ceste Tušanj – Mandići,
  • Sanacija dijela puta u romskom naselju na Krojčici,
  • Sanacija putne infrastrukture u ulici Ahmeta Kobića, MZ S.Han,
  • Sanacija puteva u MZ Š.Brod, Bukinje i Husino.