Kod troje djece potvrđen virus sezonske gripe, vakcinacija najbolja prevencija

     

Na udaru ovosezonskih virusa, prehlada I infekcija u većini slučajeva su djeca. Posljednji podaci Zavoda za javno zdravstvo TK kažu da je od početka sezone gripe do danas registrovano 2056 slučajeva sličnih gripi, 11602 akutnih respiratornih infekcija I tri slučaja kod kojih je potvrđen virus gripe tipa A. Najveći broj oboljelih od respiratonih infekcija I bolesti sličnih gripi su djeca do 14 godina starosti.

“Od početka sezone gripe hospitalizirano je troje djece u našoj Klinici kod kojih je dokazan virus influence, odnosno gripe. Ta djeca su bila prvenstveno hospitalizirana zbog upale pluća odnosno bronhoopstrukcija, a nakon toga su premještena u našu Kliniku. Djeca su van životne opasnosti tako da nemamo za sada teških slučajeva I do sada nemamo hospitaliziranih odraslih pacijenata. “, rekao je dr. Denis Žepić, specijalizant infektologije i odjeljenski ljekar u Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Najveća aktivnost virusa gripe očekuje se u naredna dva mjeseca, kada bude I najveći broj oboljelih. No, nadležni upozoravaju na mjere prevencije koje svi moramo provoditi. I odrasli I djeca trebaju redovno prati ruke, održavati opću higijenu, djecu ne voditi u igraonice, ukoliko kašljete ili kišete upotrijebljenu maramicu bacite u kantu za smeće, u slučaju bolesti smanjite kontakte sa drugim ljudima, ne dirajte predmete koje dodiruje mnogo ljudi, piti što više tekućine i pokušati održati kontrolu nad stresom. No najbolja zaštita od gripe je pravovremeno cijepljenje protiv ove bolesti. Ako posmatramo isti period u prethodnoj sezoni početak ove sezone je relativno blag jer je manji broj hospitaliziranih pacijenata, kažu u Zavodu za javno zdravstvo TK.

“Ako posmatramo prethodnu sezonu imali smo ukupno 177 hospitaliziranih pacijenata, kod 53 pacijenta potvrđeno je prisustvo virusa influence A, imali smo oko 18000 akutnih respiratnih infekcija, oko 9000 bolesti sličnih gripi I 13 smrtnih slučajeva. “, dodala je dr. Jasmina Džambić Brkić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Osnovni put prijenosa gripe je kapljični. Virus se izlučuje kašljanjem, kihanjem i govorom. Zatvoreni prostori naročito su pogodni za njegovo širenje. Moguć je prijenos direktnim ili indirektnim kontaktom kada kapljice ili izlučevine iz nosa i grla dospiju na ruke ili druge površine i ako nečistim rukama dodirujemo svoja usta, oči ili nos. Odrasla osoba je zarazna tri do pet dana od početka bolesti, a djeca do sedam dana.