17.8 C
Tuzla
09.06.2023.

Koje respiratore koristi KCUS? Tužilaštvo KS pokrenulo istragu

Tužilaštvo Sarajevskog kantona u ponedjeljak je pokrenulo istragu o tome umiru li teško oboljeli od COVID-a 19 i zbog toga što ih se priključuje na navodno neprimjerene za tu namjenu respiratore iz Kine.

Odluka je donesena nakon što je grupa anesteziologa iz Kliničkog centra u Sarajevu upozorila kako se pacijentima oboljelim od COVID-a s najtežom kliničkom slikom pruža neodgovarajuća skrb, prema pismu koje je obavljeno u medijima, ne navodeći koji su to anesteziolozi upozorili na nepravilnosti.

Pismo upozorenja?

Nakon što se naglo povećao broj umrih, posebno u Sarajevu, mediji su objavili pismo za koje tvrde da ga je napisalo 17 anesteziologa sa KCUS-u te kao mogući razlog visoke smrtnosti navode da se pacijente u najtežoj fazi bolesti priključuje na respiratore nabavljene prošle godine iz Kine pod sumnjivim okolnostima, premda se ti respiratori ne bi trebali koristiti u jedinicama intenzivne njege.

Zbog toga se sudi predsjedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugim osobama uključenim u nabavku za koju je iz budžeta izdvojeno 5,3 miliona eura, prenosi Hina.

Nakon vanredne sjednice vlade Kantona Sarajevo, njen predsjednik Edin Forto kazao je kako će zbog svega biti zatražen vanredni inspekcijski nadzor nad stanjem u sarajevskoj klinici.

“Mislim da bi upotrebu tih respiratora trebalo zabraniti i nabaviti nove provjerene kvalitete i da to treba uraditi hitno”, kazao je Forto novinarima.

Izetbegović – Tužit ćemo medije

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović najavila je da će tražiti policijsku istragu o pismu koje se pojavilo u medijima, jer tvrdi kako je riječ o krivotvorini i lažnim tvrdnjama o stanju u bolnici.

“Tužit ćemo sve portale, televiziju i novinare koji su mahali tim pismom”, kazala je Izetbegović reagirajući na optužbe na račun uprave bolnice.

No, ona nije zanijekala da postoji drugo, autentično pismo, koje se također pojavilo u medijima, ali je ustvrdila kako se radi o internom aktu koji se odnosi na “manje poteškoće” s respiratorima koje su “lako rješive”.

Ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu također su potvrdili u ponedjeljak autentičnost drugog pisma koje je procurilo u javnost, ali su kazali da je riječ o standarnoj komunikaciji.

“To pismo nije bilo u smislu pobune, da bi se napravila afera, to je bila standardna komunikacija. Mi smo tačku po tačku čitali da bismo našli rješenje. Do sada su neki od tih problema riješeni”, rekla je Nermir Granov, šef Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a.

Manji broj zaraženih, ali smrtnost i dalje visoka

U BiH je u ponedjeljak potvrđen manji broj od nešto iznad 600 novih slučajeva zaraze korona virusom no od nedjelje je preminulo 66 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran COVID-19.

Najmanji dnevni broj novozaraženih od početka aprila koji je registriran u ponedjeljak utvrđen je nakon testiranja 3.393 uzorka pri čemu je otkriveno kako je oboljelo još 636 osoba.

Prošle sedmice u BiH su zabilježene rekordne dnevne brojke novozaraženih te umrlih, a samo u jednom danu bilo je više od 2.100 novooboljelih pa je to označilo najgore razdoblje od izbijanja epidemije u martu prošle godine.

Iako još nema potvrde da smanjenje broja novozaraženih u nedjelju i ponedjeljak znači i usporavanje širenja zaraze, vlasti u Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u BiH, odlučile su kako u tom entitetu odmah mogu početi raditi ugostiteljski objekti. Do četvrtka će goste moći posluživati na otvorenome odnosno u baštama a nakon toga i unutar zatvorenih prostora uz uvjet fizičke distance.

U najvećem dijelu Federacije BiH ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni najmanje do kraja sedmice.

IZVOR: RTV SLON/AL JAZEERA

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!