20.5 C
Tuzla
23.05.2022.

Koje stranke će imati zastupnike u Gradskom vijeću Tuzla?

Pozicija gradonačelnika u Tuzli nakon rezultata Lokalnih izbora je neupitna – Jasmin Imamović je zavrijedio novi mandat. S druge strane kada su u pitanju mandati u Gradskom vijeću Tuzla i dalje je situacija neizvjesna. U naredne četiri godine, za razliku od prethodnog perioda, barem tako pokazuju preliminarni rezultati, svoje predstavnike u Gradskom vijeću imat će više od 10 stranaka.

Prema dosadašnjim podacima CIK-a:

SDP je osvojio – 21% glasova

SDA – 13%

SD BiH – 10,08%

Tuzlanska alternativa 7,02%

Platforma za progres  6,80%

SBB – 6,77%

HDZ – 5,56%

DF – 4,49%

Stranka za BiH – 4,18%

Naša stranka – 3,83%

PDA – 3,77%

Narod i pravda – 3,13%

Veliko iznenađenje na Lokalnim izborima  u Tuzli je rezultat Platforme za progres koja prvi put nastupa na izborima, a imat će svoje predstavnike u Gradskom vijeću.

”To nam je vjetar u leđa da radimo svoj posao čestito i presretni smo što smo dobili povjerenje. Nećemo ulaziti u političke kalkulacije želimo ostati čisti i biti prepoznati da imaju ljudi koji žele promjene za svoje društvo, a ne za lične,” kaže Dženita Kurtćehajić, iz Platforme za progres.

Isto tako i SD BiH kao stranka prvi put izlazi na izbore, ali su, za razliku od kolega iz Platforme, njeni predstavnici znatno duže u političkim vodama: ”Možemo reći da smo mi kao socijaldemokrate zadovoljni rezultatima, postojimo 14 mjeseci, za 14 mjeseci smo postali nezaobilazan politički faktor, to smo sada i dokazali. Očekujemo da ćemo imati dovoljan broj vijećnika da se većina neće moći formirati bez nas,” rekao je Enver Bijedić.

Politička scena u Tuzli je sada znatno kompleksnija u odnosu na period nakon prošlih lokalnih izbora. SDP je tada imao 11 vijećnika. Većinu je sa SDP činila Tuzlanska alternativa i BOSS uz podršku nekoliko samostalnih vijećnika. Promjene se počinju dešavati nakon sukoba Gradskog i Kantonalnog odbora SDP-a. Uslijedilo je formiranje nove stranke. Vijećnici koji su se kasnije pridružili novoformiranoj stranci, odnosno SD BiH napustili su SDP. U zadnjoj godini mandata u Gradskom vijeću Tuzla čak devet vijećnika nastupalo je samostalno. Iz SDP-a su sada poručili da ne žele likovati nakon preliminarnih rezultata nego da iščekuju konačne rezultate za Gradsko vijeće. Prava drama na političkoj sceni, kažu politički analitičari, tek sada počinje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSLJEDNJE DODANO